Uzmanlar önerdi! Uyumadan 1 saat önce bu diyeti yaparsanız uyku kaliteniz artabilir

Çağımızın sorunu haline gelen uyku problemi ertesi günün verimliliğini ve yaşam kalitemizi oldukça etkiliyor. Uzmanlar ise kaliteli uyku için led diyeti öneriyor. Peki bu led diyeti nedir ve nasıl yapılır? İşte ayrıntılar…

Uzmanlar önerdi! Uyumadan 1 saat önce bu diyeti yaparsanız uyku kaliteniz artabilir

Uykusuzluk, kişinin uykuya dalmasına engel olan veya uyumamasına neden olan uyku hastalığı olarak adlandırılır. Uyku problemi olan bir kişinin muhtemelen ertesi gün yaşam kalitesi düşer ve verimliliği azalır. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof.Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu ise uyku kalitesini arttırmak için “Led Diyeti” önermektedir. Peki “Led Diyeti” nedir?
 
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu, led ışıklar, "hava aydınlık ve güneş var" algısı oluşturduğu için uykudan önce telefon, televizyon ve bilgisayara bakılmasının uykuyu engellediğini belirterek, "Uyumadan en az 1 saat önce 'led diyetine' girilmesini öneriyoruz." İfadelerini kullandı.
 
Erişkin kişiler için uyku saatinin 23.00 ila 07.00 arası olduğunu belirten Akkoyunlu çocuklarda uyku saati diliminin hormonal denge açısından daha uzun olması gerektiğini vurguladı.
 
“Uyumadan en az 1 saat önce led diyetine girilmesini öneriyoruz”

Led ekranın melatonin hormonunu kandırdığını vurgulayan Dr. Muhammed Emin Akkoyunlu kaliteli uyku için şu ifadeleri kullandı: "Akşam ateş yakıp etrafında oturursunuz, o esnada uykunuz gelir çünkü güneş ışığı ortalıkta yoktur. Evde lambaları yakarsınız, kitap okursunuz, uykunuz gelir. Ancak telefonla ilgilenirseniz, televizyonu açarsanız, bilgisayara bakarsanız uykunuz gelmez. Led ekranlar güneş ışığının dalga boylarını taklit eden bir ışık yapısıdır. Hem gözümüzü hem de melatonin hormonunu kandırır. Buna bağlı olarak, hem uykunuz gelmez hem de melatonin hormonu salgılanmaz.

Uzmanlar önerdi! Uyumadan 1 saat önce bu diyeti yaparsanız uyku kaliteniz artabilir - Resim : 1

Uyumadan en az 1 saat önce led diyetine girilmesini öneriyoruz. Yatmadan önce telefona, bilgisayara bakılmamalı, televizyon izlenmemeli. Mümkünse yatak odasında led lambası da kullanılmamalı, floresan veya analog lambalar olabilir. Bunlara dikkat edilirse uyku daha erken gelir, daha mutlu ve huzurlu uyunur.Erişkinlerin büyük kısmında uyku problemi var. Dünyadaki toplumlarda artan huzursuzluğun bir kısmı bundan kaynaklı olabilir. Eğer çocuklar da uyumadan önce telefonla ilgileniyorlarsa, uykuya televizyon karşısında dalıyorlarsa uyku sorununu onlarda da görüyoruz.Bir aydan uzun süre gece geç yatmak ve sabah erken kalkmak sirkadiyen ritmi bozuyor. Bunu geri çevirmek özellikle okul döneminde çok zor oluyor. Çocuğun hem algılamasında bozukluk yaşanıyor hem de agresyon daha fazla oluyor ve sınıf içerisinde iletişimi bozuluyor.

O nedenle çocuklar için tatil dönemlerinde tedirgin oluyoruz. Ailelere, 'Çocuklarınızı zamanında yatırın ve uyandırın' önerisi veriyoruz. Erişkinler de 'Uykusuz kalsak da bir şey olmaz.' diyorlar, ancak onlara çocuklarına iyi örnek olmaları gerektiğini söylüyor, bu nedenle uyumadan önce televizyon izlememelerini tavsiye ediyoruz."