Diyetlerin vazgeçilmezleri; Uzun süre tok tutan yiyecekler

Diyetlerin ya da kilo kontrolü sağlamak isteyenlerin en büyük kurtarıcıları "tok tutan yiyecekler" grubudur. Peki hangi besinler tok tutar, ne zaman yemeliyiz?

Diyetlerin vazgeçilmezleri; Uzun süre tok tutan yiyecekler

"Çok çabuk acıkmak" diyet yapmaya çalışanların en büyü kâbusudur. Oysa besinlerin yapılarına göre programlayarak yemek yemek, diyet - kilo koruma sürecinizi daha rahat geçirmenizi sağlar. Besinlerin posa, lif, yağ, protein, karbonhidrat, düşük glisemik indeks değerleri tok tutma performanslarıyla yakından ilişkilidir. Özellikle ara öğünler ve atıştırma isteği durumlarında tok tutan besinleri tercih etmek, kilo kontrolünde büyük kolaylık sağlayacaktır.

- Peki tok tutan besinler hangileri?

- Yumurta: Anne sütünden sonra canlılar üzerinde en etkili besin şüphesiz ki yumurta. Yüksek ve kaliteli proteinin kaynağı yumurtayı, sabah kahvaltısında haşlanmış olarak tercih etmek, uzun bir süre açlık krizi hissetmenizi engelleyecektir. 1 tatlı kaşığı kadar yağ kullanarak sebzeli omlet ya da menemen de güne zinde başlamanın iyi bir yolu olabilir.

- Süt, peynir, yoğurt: Doğanın bir başka mucizesi süt ve süt kaynaklı besinler de protein bolluğu açısından tok tutan yiyecekler grubunda ilk sıralarda yer alıyor. Sıkı diyet programları için yarım yağlı seçenekler daha etkili sonuç verecektir.

- Yeşil çay: Güçlü bir antioksidan olan yeşil çay yemeklerden sonra içildiğinde, kan şekerinin yükselmesini engelleyerek kandaki glukoz seviyesini düzenler. Bu da uzun süre tok kalmayı sağarken, insülin artışını ve yağ depolanmasını engeller.

- Tarçın: Kan şekerini düzenleyen, iştahı baskılayan bir başka mucize de tarçın. İçme suyunuza atacağınız kabuk tarçın hem suyunuzu lezzetlendirirken hem de kan şekeri dengenizi sağlayacaktır. Başka bir seçenek de yoğurdun içine karıştırmak olabilir. Uzmanların önerisiyse sabah açlık kriziyle uyanmamak için yatmadan iki saat önce sıcak sütün içine bir kabuk tarçın koyarak içmek.

- Yulaf Ezmesi: Yüksek oranda çözünür posa içen yulaf kepeğini yoğurt veya sütle karıştırıp, kuru meyvelerle tatlandırarak yemek, öğün atlamadan uzun süre tok kalmanın kolay bir yolu. Yulaf kepeği mide-bağırsak sistemlerinde düzenleyici bir etkiye neden olurken, vücut için de güçlü bir anti-oksidan kaynağıdır.

- Kuruyemişler: Ara öğünlerin vazgeçilmezi kuruyemişler, lif zengini olmaları, katkı maddesi ve şeker içermemeleri nedeniyle tok tutan yiyecekler grubunda yer alıyor. Karbonhidrat, protein, doymamış yağ, lif, demir, potasyum, fosfor, çinko, kalsiyum, magnezyum, A, B, C ve E vitaminleri deposu bademi, kuruyemişler içerisinde ayrı bir yere koymak gerek.
Kuruyemişi gün içinde ne zaman yediğimiz, yani yeme saati önemli. Uzmanlar günde bir avuç kadar kuruyemiş yemenin sağlıklı olduğuna vurgu yaparken, akşam saat 6-7'den sonra yemenin kilo alımına neden olabileceğine dikkat çekiyor.

- Salata: Lifli sebzelerden oluşması nedeniyle yemeklerde salata tüketmek ya da ana öğün olarak salata tüketmek de diyetler için önemlidir. İçerisine kırmızı biber, dereotu, maydonoz doğramak tokluk verirken, fazla yemek yemenizi de engeller. Bir tatlı kaşığı zeytinyağı ya da avokado eklemek de salatanın metabolizmayı hızlandırma etkisini artıracaktır.

Chia Tohumu, keten tohumu gibi yağlı tohumlar da kararında kullanıldığında metabolizmayı hızlandırıcı ve tok tutucu etkiye sahiptir.