VAR kayıtları hangi kritere göre açıklanacak?

Sevgili okurlar, Türk futbolu kullanılmaya başladığından bu yana VAR (Video Yardımcı Hakem) Sistemi’ni konuşuyor. Sistem aslında hatalı hakem kararlarının önüne geçilmesi için hayata geçirilse de Türkiye’deki kullanımı hala akıllarda soru işareti yaratıyor. Bunun nedenlerinden biri VAR Sistemi’nin hangi pozisyonlarda devreye girdiğinin bilinmemesi. Bir maçta VAR müdahalesiyle penaltı verilen pozisyona diğer maçta ise penaltı verilmiyor. Şampiyonluk yarışı ve kümede kalma mücadelesi veren takımlar da haliyle bu sistemi sorguluyor. Bu yüzden futboldan çok verilen verilmeyen hakem kararlarını konuşuyor.

VAR kayıtları hangi kritere göre açıklanacak? - Resim : 1

VAR KAYITLARI AÇIKLANACAK

Şimdi VAR Sistemi hakkında yeni bir gelişmemiz var. TFF Başkan Vekili Mustafa Eröğüt, Türkiye’de Süper Lig maçlarındaki VAR kayıtlarının da kamuoyuyla paylaşılması için çalışma yaptıklarını söyledi. İspanya La Liga’da var kayıtlarının hakemlerin VAR’a çağrıldığı pozisyonlarla sınırlandırılarak günün maçları bittikten sonra yayınladığını vurgulayan Eröğüt, IFAB’ın var konuşmalarının hakem VAR’a çağrıldığı an ile ilgili yayınına eğitim amaçlı izin verdiğini hatırlatarak, Türkiye’de de bunun uygulanabileceğini ifade etti. Şu an bazı testler yaptıklarını belirten Mustafa Eröğüt, en kısa sürede konuyla ilgili kararları kamuoyuna duyuracaklarını belirtti.

VAR KAYITLARININ TAMAMI AÇIKLANMALI

VAR kayıtlarının kamuoyuyla paylaşılması doğru bir hareket ama burada bir detay dikkat çekici. Hakemin sadece VAR çağrıldığı pozisyonlarla ilgili kayıtların yayınlanması bence eksik olur. Çünkü VAR Sistemi devreye girmesi gereken pozisyonlarda devreye giriyor, veya tam tersi bir durum yaşanıyor. Eğer VAR kayıtları kamuoyuyla paylaşılacaksa bunun tamamının yapılması gerekir. Çünkü biz bir VAR hakeminin ve orta hakemin pozisyonla ilgili ne dediğini tam olarak bilmek istiyoruz. Neye göre VAR’ın çağırdığını, neye göre çağırmadığını bilmenin hakkımız olduğunu düşünüyorum. Umarım bu sistem kısa sürede hayata geçer ve VAR konuşmaları en doğru şekilde yayınlanır.