VAR kayıtlarının açıklanması güven problemini çözebilecek mi?

Ülkemizde futbol adına yeni bir karar alındı. TFF, VAR kayıtlarının yayınlanacağını açıkladı. VAR kayıtlarının açıklandığı ilk hafta ne tesadüftür ki üç büyüklerin hakemleri VAR’a gitmedi. VAR kayıtlarının açıklanması için hakemin VAR’a gitmesi gerekir. Ayrıca maçlardan birkaç gün sonra VAR kayıtlarının açıklanmasının bir anlamı yok. Kurgulanmadan maç esnasında hatta canlı olarak VAR kayıtları paylaşılmalı. Maç esnasında VAR hakemle veya yedek hakemle konuşurken spikerin sesi yerine hakemlerin seslerini duymak futbol adına güven verici ve şeffaf bir ortam yaratacaktır.

Böyle bir uygulamanın ülkemizde çok zor olacağını biliyorum. Bir sonraki üç büyüklerin maçlarında hakemlerin VAR’a giderken 10 kere düşünüp gitmemeyi tercih edecekleri olasılığı yüksek görünüyor.

Futbolumuzda kronikleşen hakem problemi, yönetimle alakalı problemler, iletişim problemi derken en büyük problem güven oldu. Alınan hakem kararlarında taraftarların güvenini yeniden kazanmalı. Taraftarın güvenini kazanmak adına VAR kayıtları birkaç gün sonra kurgulanmış şekilde değil de maç esnasında dinletilmeli. Çok değil yakın zamanda tekrardan tartışmaların gündemi olacak gibi görünüyor. Umarım en kısa sürede futbolumuz adına daha güzel adımlar atılarak güven ortamı sağlanır.