Vatandaşın elindeki Reşat ve Hamit altınları ne olacak?

Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü, gemçiğimiz 31 Ağustos'ta “Basına Bilgi Notu “ iletiyor.

Konu : “Sahtecilik Suçları Büro Amirliği”

Suç: “Suç İşlemek Amacıyla Örgüt Kurmak, Paraya Eşit Sayılan Değerde Sahtecilik ve Nitelikli Dolandırıcılık”

Bilgi notu aynen şu şekilde:

“Mali suçlarla mücadele şube müdürlüğümüzce ülke genelinde ve özellikle İstanbul ilinde yaptığımız çalışmalarda, basım yetkisi sadece Darphane Genel Müdürlüğünde bulunan fakat Cumhuriyet döneminden itibaren resmi olarak basımı durdurulan Reşat, Hamit altını ve Ata Lirası olarak adlandırılan ziynet altınların sahte olarak üretilmesi ve üretilen altınların Türkiye genelinde bulunan bir çok sayıda kuyumcu aracılığı ile piyasaya sürülmesi kapsamında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla örgütlü olarak paraya eşit sayılan değerde sahtecilik ve nitelikli dolandırıcılık suçlarıyla ilgili toplamda 29 şüpheliye ve 55 adrese 31.08.2021 günü saat 06:00’da eş zamanlı operasyon yapılmıştır. Operasyonda yaklaşık 10.000 adet ( On bin ) Ata Lirası, Reşat altını, Hamit Altın ( Yaklaşık piyasa değeri 50.000,00 TL ( Elli milyon )) ile bunların basımında kullanılan çok sayıda kalıp mühür ve 6 adet ruhsatsız tabanca ele geçirilmiştir.”

Hem kuyumcu hem halk mağdur

Öncelikle başarı operasyon için İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı ve Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’ne teşekkür ederiz. Ancak bu bültenin içinde “Üretilen altınların Türkiye genelinde bulunan bir çok sayıda kuyumcu aracılığı ile piyasaya sürülmesi kapsamında “ cümlesini sektör ve itibar açısından vahim olarak değerlendirdim. Bu cümlede anlatılmak istenen anlatılamamış ve detay yok. Bu cümle, kuyumculuk sektörünün itibarını zedeleyen bir cümledir ve kabul edilemez. “Kuyumcuları dolandırmak suretiyle satış yapan dolandırıcılar “ denilseydi daha isabetli olurdu. Vatandaşı ve kuyumcuları hedef alan kalpazan ve dolandırıcılar, kuyumcuların sosyal medya hesaplarından fotoğrafları ve yaptığı işler an ve an paylaşılır, herkes gruptan birbirine haber verir.

Suçlular gerekli cezayı almıyor 

Keşke kuyumcu esnafların bu gruplarına emniyet veya jandarma teşkilatı da dahil olsa, suç üstü yakalasa, esnafta rahatlasa. Şikayet edilen yüzlerce kalpazan ve dolandırıcıların çoğu ceza almadan elini kollunu sallayarak karakol veya savcılık kapılarından çıkıp gidiyor. Şahsım adına konuşayım, onlarca şikayet ettiklerimizden 1 tanesi bile ceza almadı.

Resmi evraklar ile ispatlanır!

Yakından takip edenler yıllardır köşe yazılarımda ve sosyal medya hesaplarımda “Darphane, özel yasal mevzuat ile birlikte halkın talep ettiği sarrafiye grubu altınları ve 24 ayar gram altın basımı yapmalı “ dediğimi çok iyi bilir. Bugün ne oldu da basımı yasak ancak satışı serbest olan Reşat ve Hamit altınlar üzerinden operasyon başladı? Evet çok iyi anladınız “ Basımı yasak, satışı serbest altınlardan “ bahsediyorum.

Vatandaşın elindeki Reşat ve Hamit altınları ne olacak ?

Reşat ve Hamit altınlar, yıllardır atölyeler tarafından basılır, sektör tarafından da satılıyordu. Türkiye’de hemen hemen herkesin eline Reşat veya Hamit altınlar geçmiş, alım-satım yapmıştır. Artık işler değişti. Operasyondan sonra tüm kuyumcular tezgahlarından Reşat ve Hamit altınlarını kaldırdı, çoğu hurdaya attı. Atmayanlar da el altından tanıdıklarına satmaya devam eder. Yani, karaborsa olur. Kuyumcu, tezgahta malını hurdaya atıp kurtulurken fiziki yastık altı Reşat ve Hamit altını olanlar ne yapacak? Piyasada yüzbinlerce Reşat ve Hamit altınlar ne olacak? Alan mı, satan mı suçlu olacak? Satan sattı, alan aldı. Şimdi ne olacak? Karaborsa piyasası mı oluşacak? Bozdurmak isteyen vatandaşın ticareti istismar mı edilecek? Yoksa elde mi kalacak?

Yakak muamelesi görüyor ama...

Basımı yasak satışı serbest olan bu altınlar, bir anda “Yasak” muamelesi görmesinden önce Türkiye genelinde kuyumcular odasına bir tebliğ yapılması, süreli geri dönüşüm olması, piyasadan toplanması için süre belirlenmesi iyi olmaz mıydı? Kuyumcular Odaları, bu sürece neden sessiz kaldı? Oda başkanlarının kuyumcu mağazaları yok mu? Onlar alıp satmadı mı? Çıkıp tüketicilere ve bu süreci başlatanlara bilgi veremezler miydi? Çözüm mü? Bu işi çözene kadar mücadele edeceğim. Basımı yasak olan altının satışı serbest olmamalıydı. Olduysa ve bir gün de yasak derseniz, üstte sıraladığım sorunlar başlar. Burada farklı bir süreç işliyor. Bu maksat bir gün ortaya çıkar. Kapalıçarşı’da piyasaya kimin, ne kadar, nasıl düşük ayar Reşat ve Hamit altın sürdüğü ile alakalı dedikodular yayılıyor. Hatta o rafinenin 24 ayar paketli altınlarının bile işçiliksiz elden çıkaran birçok esnaf olduğu da iddia ediliyor.

Bir gün her şey ortaya çıkar, ondan kimsenin şüphesi olmasın. İlginç olan odakların bu konuyla alakalı tüketicilere ve üyelerine açıklamalar yapmaması! Artık sektörün yeni imtihanı, Reşat ve Hamit altın alım-satımı. Bu sorun çözülmeden kimse rahat bir şekilde Reşat ve Hamit işlemi yapamaz. Yapanlar da dikkat etsin! Neden mi? Üzüm başkasında, bağı başkasında. Sağlıcakla kalın…