Volkanik kayaları elleri ile dönüştüren kadınlar, mucizeler yaratıyor

Manisa'nın Salihli ilçesine bağlı Gökeyüp Mahallesi'nde yaşayan kadınlar elleri ile resmen mucizeler yaratıyor. Volkanik kayalardan yeni bir dünya yaratan kadınlar yaptıkları çömlekler ile ev ekonomisine katkıda bulunuyorlar.

Volkanik kayaları elleri ile dönüştüren kadınlar, mucizeler yaratıyor

Manisa'nın Salihli ilçesinde yer alan Gökeyüp Mahallesi'nde yaşayan kadınlar elleri ile resmen mucizeler yaratıyor. Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı sahasından alınan kayalardan elde edilen tozlar ile yaptıkları çömlekleri satan kadınlar ev ekonomisine katkıda bulunuyor.  Erkeklerin toz haline getirdiği kayalardan dönüştürülen çömlekler, yörenin en önemli geçim kaynaklarından birisi. 

YÖRENİN ÖNEMLİ GEÇİM KAYNAĞI BU ÇÖMLEKLER 

Mahallenin erkekleri tarafından traktörlerle evlere getirilen kayalar, makinelerde parçalanıp öğütülüyor. Bölgedeki su yataklarından çıkarılan kil ile karıştırıldıktan sonra da çamur haline getiriliyor.

Evlerin avlularında kurulan tezgahlarda kadınlar çalışırken, erkekler genelde kayaların getirilmesi ve çömleklerin pişirilmesi işleminde görev alıyor.

Asırlardır çömlekçilik yapılan mahallede kuşaktan kuşağa aktarılan zanaat, formunu kaybetmeden aynı yöntemle gelecek kuşaklara ulaştırılıyor.

 

Volkanik kayaları elleri ile dönüştüren kadınlar, mucizeler yaratıyor - Resim : 1

Volkanik kayalar çömleklere parlaklık, mukavemet özelliği katıyor. Ayrıca kayanın yapısından dolayı çömleklerde hava ve su geçirgenliğini önlemek için yapılan "sırlama" işlemine gereksinim duyulmuyor. Nüfusu 1830'u bulan mahallede yaklaşık 25 hanenin uğraşı olan çömlekler, tüccarlar tarafından alınıp yurt içi ve yurt dışına gönderiliyor

OLDUKÇA MEŞAKKATLİ BİR İŞ

Çömlek ustası Emine Taştekin, kayınvalidesinden öğrendiği mesleğini 42 yıldır sürdürdüğünü söyledi.Mesleğini "emanet" olarak gördüğünü anlatan Taştekin, "Allah bereket versin, ekmeğimiz çıkıyor, bununla idare olup geçinip gidiyoruz. Meşakkatli bir işimiz var ama halimizden memnunuz. Yoğun çalıştığım dönemlerde yılda 3 bin çömlek üretebiliyorum. Her yerden alıcısı var. Ben 3 senedir Kula'ya veriyorum. Çömlek yapımı insanın hem stresini alıyor, hem neşesini yerine getiriyor. Kaynanamın yattığı yer nur olsun, mesleğimi bana verdi, iyi de oldu." diye konuştu.

Aysel Çavdar da 8 yıldır çömlekçilik yaptığını, boy ve modellerine göre aldıkları siparişleri müşterilerine hazırlayıp gönderdiklerini ifade etti.

 

Volkanik kayaları elleri ile dönüştüren kadınlar, mucizeler yaratıyor - Resim : 2