Volkswagen'den skandal Türkiye açıklaması

Volkswagen CEO'su Herbert Diess bugün yaptığı yazılı açıklamada Türkiye yatırımı için "İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız" ifadelerini kullandı. Diess, Türkiye'ye fabrika yatırımı kararının kesinleşmediğini de ifade etti.

Volkswagen'den skandal Türkiye açıklaması

Türkiye’nin sınırlarını terör unsurlarından arındırmak için başlattığı Barış Pınarı Harekâtı sebebiyle Volkswagen Türkiye’ye yatırım kararını ertelediğini açıklamıştı.

  Bugün ise Volkswagen’in CEO’su Herbert Diess fabrika kurma kararının ertelenme gerekçelerini açıkladı.

Alman otomotiv devi Volkswagen'ın (VW) CEO'su Herbert Diess, Manisa'ya fabrika açma planları konusunda, Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusundaki Barış Pınarı Harekatı’na dikkat çekerek, “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız” açıklamasını yaptı.

LinkendIn'de paylaştı

Deutsche Welle’nin aktarığı habere göre VW CEO’su Herbert Diess, profesyonel iş ağı LinkendIn platformunda paylaştığı, “Küresel Şirket Olmanın Anlamı” başlıklı yazısında “Bir taraftan Volkswagen'ın siyasi bakımdan tarafsız, salt ekonomik değerlendirmeler ışığında karar alması beklentisi dile getirilirken, diğer taraftan Türkiye kararının ahlaki açıdan gözden geçirilmesi beklentisi gündeme getiriliyor” dedi.

 Diess, Türkiye’nin büyük pazarı ve gelişmiş sanayisi ile çok uygun bir yatırım lokasyonu oldugunu vurgularken, burada yatırım yapmanın Volkswagen'ın “ekonomik çıkarına olduğunu” ama buna rağmen son gelişmeler ışığında yeni fabrika açma kararlarını ertelediklerini ifade etti.

Diess, bu kararlarının gerekçesini “Eğer şirketler, uluslararası hukuk ve insan haklarının sadece hükümetlerin sorumluluğunda olduğu görüşüyle hareket ederse pazar ekonomisi etik temellerini kaybeder” sözleriyle dile getirdi.

 "Bir harp meydanının yanına temel atmayacağız"

Alman hükümeti ve Avrupa Birliği'nin, Suriye'nin kuzeyindeki askeri ihtilaf konusundaki değerlendirmesine katıldıklarını açıklayan VW CEO'su, Türkiye’ye yeni yatırım kararına yeşil ışık yakmak için belirledikleri koşulu şu ifadelerle açıkladı: “İnsanlar öldürüldüğü müddetçe, bir harp meydanının yanına temel atmayacağız.”