Wagner, Rus ordusuna başkaldırdı! Putin imzayı attı: Sıkıyönetim ihlal edilirse...

Rus paralı asker grubu Wagner'in Rus ordusuna karşı ayaklanması sonrası Rusya lideri Vladimir Putin harekete geçerek sıkıyönetim yasasını imzaladı. Yasanın ihlali halinde 30 güne kadar tutuklama ve para cezası verilmesi öngörülüyor.

Wagner, Rus ordusuna başkaldırdı! Putin imzayı attı: Sıkıyönetim ihlal edilirse...

Resmi belgelerin yer aldığı internet sayfasında yayınlanan belgeye göre Rusya lideri Vladimir Putin, sıkıyönetim kurallarının geçerli olduğu yerlerdeki kuralların ihlal edilmesine 30 günlük gözaltı süresi öngören yasayı imzaladı. Buna göre, yasayı ihlal eden vatandaşlara 500 ila bin ruble para cezası ya da 30 güne kadar tutuklama; yasayı ihlal eden görevli kişilere ise bin ila 2 bin ruble para cezası ya da 30 güne kadar tutuklama öngörülüyor. İhlalin bir araç kullanılarak işlenmesi halinde, araca yetkililer tarafından el konulması öngörülüyor.

SIKIYÖNETİMİ İHLAL EDENLERE TUTUKLAMA
Belgenin eklerinde belirtildiği üzere federal yürütme organları ve bölgelerdeki şubeleri, bölgelerdeki yürütme organları ve sıkıyönetimi sağlayan askeri komuta ve kontrol organlarının yetkilileri, sıkıyönetimi ihlal edenleri tutuklama hakkına sahip olacak.

NE OLMUŞTU?
Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmişti. Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da Wagner'in kamplarına saldırı düzenlendiği yönündeki iddialar yalanlanmıştı. Bakanlık, bu sabah yaptığı açıklamada, tüm Wagner savaşçılarına 'ihtiyatlı olmaları' ve kolluk kuvvetleriyle iletişime geçmeleri çağrısında bulunmuştu.

"BEDELİNİ ÖDEYECEKLER, VATAN HAİNLERİ"
Rusya Savunma Bakanlığı, Prigojin hakkında da soruşturma başlattı. Putin ise kameralar karşısına geçip isyancılar için "Bedelini ödeyecekler, vatan hainleri" dedi. Prigojin ise Moskova'ya doğru ilerleyeceklerini belirtip "Teslim olmaya niyetimiz yok" ifadelerini kullandı.