Yasal takipteki vatandaşların sayısı 4 milyonu geçti! Banka borçluları günden güne artıyor! Kredi ve kredi kartı kullananlar dikkat...

2022 yılının ilk yarısında bankalar tarafından yasal takibe düşen vatandaşların sayısı 2021 yılının aynı dönemine göre 340 bin arttı. Bu artış ile yasal takipteki kişi sayısı 4,1 milyona ulaştı. Şu an kredi kartı ve kredi borcu olan 36,1 milyon kişi var. Bunun 4,1 milyonunu ise borcundan doları takibe düşerek borçlarında yapılandırma yapmak isteyen kişiler bulunuyor.

Yasal takipteki vatandaşların sayısı 4 milyonu geçti! Banka borçluları günden güne artıyor! Kredi ve kredi kartı kullananlar dikkat...

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Risk Merkezi tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye'de 36,1 milyon kişinin kredi ve kredi kartı borcu var. Bankalardan bireysel kredi veya bireysel kredi kartı kullanan borçlu vatandaşların milyonlarcası borçlarını ödemekte zorluk yaşadığından yasal takibi bulunuyor. Borcundan dolayı yasal takipteki kişi sayısı ise bu yılın ilk 5 aylık döneminde 748 bin 437 kişi oldu. Geçen yılın aynı döneminde bu sayı 408 bin 913 kişiydi.

Paylaşılan bu son veriler ile bireysel kredi ve bireysel kredi kartı borcu olan kişi sayısı mayıs ayı itibarıyla 4 milyon 147 bin 977'ye yükseldi. Bireysel kredi kartlarını da içeren bireysel kredilerde tasfiye olunacak mebla ise 2021 yılına göre yüzde 55 artış ile 30,5 milyar TL oldu.

TBB Risk Merkezi Mayıs 2022 raporuna göre, yasal takipteki krediler hariç bireysel kredi kullanan kişi sayısı son bir yılda yaklaşık 1,7 milyon kişi artarak 36,1 milyon kişiye ulaştı. Borçlu kişilere ait ortalama kredi ödemesi ise 33 bin 400 TL'ye çıktı.

Kişi başına ortalama bireysel kredi (kredi kartı dahil) toplam bakiyesi en yüksek iller ise sırasıyla, Ankara, İzmir, Tekirdağ oldu.

Kredi Kartı ve Kredi kullanımı Yüzde 69 İhtiyaç Kaynaklı

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) tarafından açıklanan verilere göre 22 Temmuz 2022 tarihinden itibaren toplam tüketici kredi ve kredi kartları tutarı 1 trilyon 207 milyar TL'ye ulaştı. Bu tutarın yüzde 69'unu ihtiyaç kredileri ile bireysel kredi kartları oluşturuyor. Açıklanan verilere göre vatandaşın bankalara olan borçları son bir yılda 327 milyar TL artış oldu.

Gıda enflasyonu artış gösterince vatandaş marketlerde kartlı ödemeye geçti

Türk-İş verilerine göre gıda harcamalarında son bir yılda yüzde 128,44 artış olduğu hesaplandı. Yedi aylık değişim oranı ise yüzde 66,90 oranında oldu. 

BDDK verilerine göre bireysel kredi kartları hacmi 22 Temmuz itibarıyla 286 milyar TL'yi buluyor. 2021 yılı Temmuz ayında bu borç 171,3 milyar TL idi. Merkez Bankası'nın kartlı harcama verileri, 2022 yılında vatandaşlar tarafından özellikle market alışverişinde daha önce benzerine rastlanılmamış bir harcama yapıldığını gösteriyor.