Yeni askerlik sistemiyle ilgili merak edilen sorular ve yanıtları

Askerlik sistemini yeniden düzenleyen kanun yürürlüğe girdi. Peki bu kanun yeni ne gibi düzenlemeler getiriyor? Yanıtı haberimizde.

Askerliğin süresi kısaldı ama yeni düzenleme ile ilgili kafaları karıştıran merak edilen sorular ortaya çıktı. 

Avukat Uygar Çöltekin merak edilen soruların yanıtlarını tv100'e verdi. 

İşte o sorular ve yanıtları:

Sadece 6 ay mı askerlik yapılabilecek, her isteyen zorunlu sürenin dışında asker kalabilecek mi? Maaşlı askerlik için şartlar neler?

Silah altındaki askerler istemeleri ve bakanlık tarafından da uygun görülmesi durumunda hizmetlerine ilaveten 6 ay süre ile askerlik hizmetine devam edebilecekler. Bunun için bazı şartları taşımaları gerekiyor. Kamu haklarından yoksun bırakılmamış olmak, taksirli suçlar hariç bir aydan fazla hapis cezası almamış olmak. Yine kanunda sayılan bazı suçları işlememiş olmak. Terör örgütleri bağlantısı bulunmamış olmak ve askerlik yaptığı dönemde de kendi amirlerinin uygun görüşünün bulunması gerekiyor, Bu hizmetten yararlanmak için. Bu şekilde yükümlülüğe devam edecekler için asgari ücretten az olmamak üzere hükümlülükleri devam ettiği sürece bir ücret ödenecek kendilerine. Yine isteğe bağlı askerlikle ilgili olarak 6 aylık ilk zorunlu oldukları dönem için ayrı bir terhis belgesi, sonraki 6 ay için de ayrı bir terhis belgesi düzenlenecek. 

Bedeli askerlik durumu ne olacak, ücrette değişiklikler olacak mı?

Öncelikle bedelli askerlik için ne kadar ihtiyacın olduğu MSB tarafından belirlenecek. İsteklilerin talepleri ihtiyaçtan fazla ise kura yöntemiyle bu kişiler bedelli askerlik yapıp yapamayacağına ilişkin uygulamaya tabi olacaklar. Eğer ihtiyaçtan az ise bu kişilerin tamamı bedelli askerlikten yararlanabilecek. Bedelli askerlikten yararlanabilmek için kişilerin her 6 aylık dönemde yeniden belirlenen memur aylık kat sayısına bağlı olarak bir ücret ödenmesi gerekiyor. 2019’un ilk 6 ayı için bu rakam 31 bin liranın biraz üzerinde. Bedelli askerlik hizmetini yerine getirmiş olanlarda askerlik görevini yerine getirmiş sayılacak. 

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyip, bu hakkı elde ettikten sonra vazgeçenler ise artık tekrar bedelli askerlik hakkından yararlanamayacaklar.

Yoklama ve bakaya kaçaklarının durumu ne olacak?

Kanunda yoklama kaçağı, bakaya ve saklı şekilde tanımlanan durumlar için olarak da idari para cezaları belirlendi. Bu kabahatleri işleyenler eğer kendilerinden teslim olurlarsa birliklerine veya askerlik şubelerine hergün için 5 TL, eğer yakalanırlarsa hergün için 10 TL idari para cezası ödemek zorunda kalacaklar. Bu cezalar da tebliğinden itibaren bir ay içinde ödenmek zorunda olacak.