Yeni bir müsilaj tehlikesi mi var? Balıkçılardan korkutan uyarı

Marmara Denizi’ndeki denizanalarının artması balıkların göçlerini etkilerken tekrar müsilajın oluşması tehlikesini de ortaya çıkardı. Konuya ilişkin konuşan bir balıkçı son 5 sene içerisinde denizlerin çok kirlendiğini ve bunun da Marmara Denizi’nde tekrar bir müsilajı tetikleyebileceğinin altını çizdi.

Yeni bir müsilaj tehlikesi mi var? Balıkçılardan korkutan uyarı

Geçtiğimiz yıllarda Marmara Denizi'nde müsilaj görüldü.

Bazı tehlikeli durumları beraberinde getiren müsilaj olayının tekrarının yaşanabileceğini belirten Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, İstanbul Boğazı'ndaki denizanası artışını değerlendirdi.

"SON DÖNEMLERDE DENİZANALARI ÇOK CİDDİ ARTIŞ GÖSTERDİ"

Prof. Dr. Melek İşinibilir Okyar, "Son 20 yılda biz Marmara Denizi'nde denizanası sayılarının artışını tespit ettik. Su sıcaklıklarındaki artışlar aslında belli bir bölgesel yayılım gösteren türlerin, bu sıcaklık bariyerlerinin yukarı doğru çıkmasıyla birlikte ortaya çıkmasını sağlıyor. Doğal olarak Marmara Denizi'nde son zamanlarda yeni ve istilacı denizanası türleri var, mevcut. Örneğin, Marmara Denizi'nin özelinde konuşulursa yeni tür olmasa da Marmara Denizi'nin doğal türü olan 'Aurelia aurita' dediğimiz Aydeniz anası son dönemlerde çok ciddi artışlar gösteriyor. Niye? Ekosistem bunların kullanımını artıracak, bolluğunu artıracak değişti, ekosistem değişti yani ötrofik bir hale geldi . Kıyısal akışların devam etmesi, doğal olarak bu canlılar için bolluklarını artırmada önemli faktörler. Doğal olarak rüzgarın yönüne göre dönem dönemine göre bazı ayarlar birikebiliyor. Çünkü akıntı onu belli bir yerde biriktiriyor. Poyraz estiğinde örneğin, Poyraz'ın esiş yönüne bağlı olarak, örneğin İstanbul Boğazı'nda Sarıyer bölgelerinde birikmeler olur." diye konuştu.