Yeni Yargı Paketi analizi

tv100'ün detaylarına ulaştığı Yeni Yargı Paketi'ni Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kaya, tv100'e değerlendirdi.

Yeni Yargı Reformu'nun meclise sunulacak ilk paketinde dikkat çeken maddeler vardı. 

Hukuki Araştırmalar Derneği Genel Başkanı Hüseyin Kaya, o maddeleri tv100'e değerlendirdi.

Kaya, "Tutukluluk bildiğiniz gibi yargılamalarda bir tedbirdir. Mahkemeler tutuklama süresi içerisinde davaları bir an evvel bitirme gayreti içine gireceklerdir.  Bu, yargımızı da hızlandırmış olacaktır" dedi.

Paketle birlikte tutukluluk süreleri de kısalıyor. Kaya, bu noktada terör suçlarına dikkat çekti:  "Halkı bombalamış işte meclisi bombalamış, bu gibi suç işleyenlerin 2 yılda tahliyesi tutukluluğunun sona ermesi mümkün olmaz elbette. Mesela gösteri yapmış terör örgütü adına veya örgütten sayılmış üye olarak, somut çok ciddi eylemsel birçok davranışı suçu yoksa onların tutukluluklarının bir süreye bağlanması gerekiyor."

İfade özgürlüğü de yargı reformuyla yeniden düzenlenecek. Söz konusu davalar için Yargıtay'a temyiz yolu açılacak.

"Sorunların, insanlık tarihindeki çok ciddi dramların, ifade özgürlüğünün kısıtlanmasından kaynaklandığını görüyoruz. İfade özgürlüğünün sınırları bireysel anlamda sana yapılmayanı başkasına yapma."

Reform paketi ile internete erişim yasağı da zorlaşacak. Kaya bu noktada internetteki denetimin zorluğuna dikkat çekti.

"Sosyal medya, internet dediğimiz şey, aslında başka bir yeryüzü gibi sanal bir yeryüzü gibi, İnternette faydalı bilgiler içeren bir sitenin bir platformun hatalı bir işinden dolayı tamamını kapatmak çok amaca uygun bir şey olmasa gerek."

Yeni düzenlemeye göre hukuk mesleklerine de giriş sınavla olacak. Kaya bu tercih için ise "Bizde maalesef istekle arzuyla gayretle çok fazla iş olmadığı için sınavlarla bu işi kurtarmaya çalışıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.