Yılanın ısırdığı parmağını kesti!

Çin'de bir köylüyü halk arasında 'beş adımlı yılan' denilen bir çukur engerek yılanı soktu. Daha önce bir arkadaşı yılan sokması sonrası ölen köylü, yılanın soktuğu parmağını keserek 80 kilometrelik hastaneye ulaştı.

Yılanın ısırdığı parmağını kesti!

Çin'de yerel inanışa göre bu yılanın ısırdığı kişi ancak 5 adım atabiliyor, ardından ölüyor. Bu nedenle Çinli köylü hiç düşünmeden yılanın ısırdığı parmağını kesti ve arkasından parmağını sardı. 

Hastaneye geldiğinde zehirlenme belirtisi yoktu

Hangzhou Hastanesi’nden doktorlar, yaşlı çiftçiyi Zhang ismi ile duyurdular. Doktorlar, Zhang’ın hastaneye geldiğinde durumunun iyi göründüğünü bildirdi. Yaşlı adam hastaneye ulaştığında solunum problemi, baş ağrısı ya da kötü bir yılan sokmasından beklendiği gibi diş etlerinde kanama gibi herhangi bir semptom göstermiyordu. 60 yaşındaki adam acı gerçeği burada öğrendi. Hangzhou Hastanesi’nde görevli doktor Yuan Chengda yaralı adama parmağını kesmesine gerek olmadığını bu yılanın o kadar da zehirli olmadığını söyledi.

Bunu yapan ilk kişi değil

Durumun sık raslanan bir olay olduğunu söyleyen doktorlar yılan ısırığından öpmemek için parmak kesmeğe gerek oladığını söylediler.

Çocuklarda tehlikeli olabiliyor

Deinagkistrodon isimli yılana beş adımlı yılan da deniyor. Beş adımlı yılan çok zehirli olmayabilir. Ancak bu, tehlikeli olmadığı anlamına gelmez. Bu yılan türü Vietnam, Güney Çin ve Tayvan’da yaygın bir şekilde bulunuyor. Bu yılanın zehri, kan hücrelerinin parçalanmasına ve kanamaya neden oluyor. Yetişkin insanlar için ölümcül olmasa bile çocukları soktuğu durumlarda ölümcül olabilir. Bu yüzden bu yılanın ısırığından korkmak yersiz değildir. Zhang ismi verilen çiftçi de bu yılın başlarında bir komşusunun yılan sokmasından öldüğünü bildirdi.

Doktorlar, Zhang’ın yılan sokmasına karşı parmağını kesmesinin nadir olmadığını belirtti. Bölgede yılan ısırıklarına müdahalede halk, yılanın soktuğu bölgenin kesilmesi, zehirin çıkarılması ve turnike uygulanması işlemleri dahil olmak üzere birçok eski müdahale biçimini uygulamaya devam ediyor. Doktorlar, yılan sokması sonrası hastaneye başvuran insanların yüzde 30’u bu şekilde bir yöntemi denedi. Çoğu zaman bu yöntemler nedeniyle gerekenden daha fazla tıbbi bakım bu insanlara gerekti.

Kesiyorlar, bağlıyorlar, yakıyorlar

Doktor Yuan Chengda, “Bazı insanlar el ve ayak parmaklarını kesmek için bıçak kullanıyor. Bazıları ısırılan uzvunu bağlamak için ip ya da demir tel kullanıyor. Hatta bazı insanlar tenlerini yakarak vücudundaki zehiri yok etmeye çalışıyor. Bu şekilde yöntemler uygulanan insanlar hastaneye vardıklarında uzuvları kangren belirtileri gösteriyor” açıklamasını yaptı.

Avustralya’daki Queensland bölgesi dünyanın en ölümcül yılanlarına ev sahipliği yapan bölgelerden biri. Bu bölgenin yöneticileri, yılan sokması durumunda yarayı bir bandaj veya sargı bezi ile sıkıca sarmanızı ve sabit durmanızı öneriyor. Yılan sokmasından sonra hastaneye ulaşmak için ilk önce ambulans çağırmanız gerekiyor.