Facebook skandallarına bir yenisi eklendi: 1,5 milyon insanın bilgileri satıldı

Facebook yaptığı açıklama ile 1,5 milyon yeni kullanıcının bilgilerini 'istemeden' ifşa etmiş olabileceğini açıkladı. Bu Facebook'un veri gizliliği konusundaki skandallarına bir halka daha ekledi.

Facebook skandallarına bir yenisi eklendi: 1,5 milyon insanın bilgileri satıldı
Facebook CEO'su Mark Zuckerberg

TV100.COM - Dünyanın en fazla kullanılan sosyal medya ağı olan Facebook sürekli olarak skandallarla gündeme geliyor. Daha önce kullanıcıların bilgilerini üçüncü firmalarla paylaştığı için sorgulanan Facebook yine aynı nedenden ötürü gündemde.

Şirket, Mayıs 2016'dan bu yana Facebook'a kayıt olan kişilerin bilgilerinin 'istemeden' ifşa edildiğini açıklayarak özür diledi. Facebook’un, paylaşılan kullanıcı verilerini, reklamları alan uygulamalarla paylaşıldığı ortaya çıktı. Şirket’in aynı zamanda 'Mark Zuckerberg’in arkadaşları' ile kullanıcı verilerini paylaştığı da bildirdi.

Facebook: Verileri sildik

Facebook, Reuters’e yaptığı açıklamada, kişileri içe aktarılan kullanıcıların bildirileceğini belirtti. Business Insider, daha önce sosyal medya şirketinin, hesaplarını açtıklarında bilgisi veya izni olmadan kullanıcıların e-posta kişilerini topladığını bildirmişti. Geçtiğimiz yıl, şirket Cambridge Analytica'nın milyonlarca insanın Facebook profilindeki kişisel verilerini kendi rızası olmadan aldıklarını açıkladı.

Mark Zuckerberg'in 'arkadaşı

Şirket, sosyal medya devinin reklam vermek için büyük harcama yapan ve CEO Mark Zuckerberg'in 'arkadaşı' olan uygulama geliştiricilere verdiği kişisel kullanıcı verilerini kullanma konusundaki kabusuyla bir aydır boğuşuyor.

2011-2015 yılları arasında yayılan yaklaşık 4.000 sayfa yüksek hassasiyete sahip Facebook iç dokümanı sızdı. E-postaları, web sohbetlerini, sunumları, e-tabloları ve toplantı özetlerini içeren dokümanlar, Facebook'un kullanıcı verilerini üçüncü taraf uygulama geliştiricilerine satıp satmama konusundaki iç görüşmelerini gösteriyor.

Sonunda Zuckerberg bunları satmaya karar verdi. Satış için ise kendi 'arkadaşlarını' tercih eden CEO, Facebook reklamlarına para harcayan ya da kendi değerli verilerini paylaşan uygulamalara dağıtmayı seçti. Ancak şirker bu iddiayı ortaya çıkan delillere rağmen reddederek, "Biz asla kullanıcı verilerini satmadık" açıklaması yaptı.