Yunan adaları için kapıda vize uygulamasının tarihi belli oldu

Türk vatandaşlarının Yunan adalarını ziyaret edebileceği 'kapıda vize' uygulaması 30 Mart'ta başlayacak. Uygulama ilk olarak uygun altyapıya sahip 5 adayı kapsayacak.

Yunan adaları için kapıda vize uygulamasının tarihi belli oldu

Hürriyet'te yer alan habere göre PASOK-KINAL Milletvekili Yorgo Nikitiadis, Türklere vize kolaylığı sağlayan uygulamanın adalılar tarafından heyecanla beklendiğini ve partileri tarafından da memnuniyetle karşılandığını belirtti.

Vize programının 1 Şubat'tan 1 Mart'a ertelendiğini ancak bu tarihin de geciktiğini hatırlatan Nikitiadis, acentelerin dile getirdiği endişelere dikkat çekerek Yunan Parlamentosu'na bir soru önergesi verdi.

KADEMELİ BAŞLAYACAK, YAKINDA TAM UYGULAMAYA GEÇİLECEK

Soru önergesine cevap veren Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgo Gerapetritis, süreçle ilgili herhangi bir sorunun olmadığını ve çalışmaların devam ettiğini belirterek "Türk vatandaşlarına hızlı giriş vizesi verilmesine yönelik ilk aşamanın 30 Mart'ta başlayacağı ve yakın gelecekte tam uygulamaya geçeceği konusunda iyimseriz." dedi.

Gerapetritis, prosedürün uygulanması için birkaç bakanlığın işbirliği yapması gerektiğini bu nedenle de uygulamanın karmaşık bir süreç olduğunu belirterek gecikmeyi buna bağladı.

SÜREÇ BAŞLADI, SÜREKLİ TOPLANTILAR YAPILIYOR

Yunan Bakan, vize kolaylığının kademeli olarak uygulanacağını belirterek, "İlk aşama uygun altyapıya sahip 5 adada başlayacak, yakın dönemde tam uygulamaya geçileceği konusunda iyimseriz" dedi.

Söz konusu uygulamanın Atina'nın tek taraflı bir girişimi olduğunu, herhangi bir anlaşmanın parçası olmadığını hatırlatan Gerapetritis, "Adalarımızın programa dahil olmak istediğini anlıyorum, bu konuda birçok talep geldi. Ancak  bu konuda bazı sınırlamalar var. Schengen paktını düzenleyen kanunla ilgili istisnai niteliği göz önüne alındığında, bu programı genişletebiliriz." dedi.

KAPIDA VİZE 10 ADAYI KAPSIYOR

Geçtiğimiz Aralık ayında yapılan açıklamada, uygulamanın Ege’deki 10 adada geçerli olacağı belirtilmişti. Bu adalar Limni, Midilli, Sakız, Samos, Leros, Kalymnos, İstanköy, Rodos, Simi ve Kasteloris adaları.