Zehirli deniz kestaneleri İtalya'ya ihraç ediliyor! İstilacı türlerle mücadele kapsamında çalışma başlatıldı! Numuneler gönderildi!

Akdeniz'de balon balığı, aslan balığı ve zehirli deniz kestanesi gibi ekosisteme zarar veren istilacı türlerle mücadele kapsamında bilimsel bir çalışma başlatıldı. Türk mutfağında pek kullanılmayan bu deniz mahsulünü İtalyanların makarna sosu olarak severek kullanıyorlar. Balıkçıların ilk avlamada topladığı 1,5 ton deniz kestanesi İtalya'ya ihraç edildi.

Zehirli deniz kestaneleri İtalya'ya ihraç ediliyor! İstilacı türlerle mücadele kapsamında çalışma başlatıldı! Numuneler gönderildi!

Akdeniz'de ekosistemi tehdit eden türlerle mücadele kapsamında çalışma başlatıldı. Özellikle balon balığı, aslan balığı ve zehir deniz kestanelerinin artması sebebiyle alternatif çözümler üzerinde çalışıyor. Makarnalarıyla ünlü İtalya'da, makarna sosu olarak kullanılan zehirli deniz kestanelerinin ihracatına başlandı. Balıkçılara deniz kestanesi avı izni verildi. İlk avlamada tutulan 1,5 ton deniz kestanesi, İtalya'ya ihraç edildi. Güney Kore ile bazı Uzak Doğu ülkelerine de numune gönderildi.

Zehirli deniz kestaneleri İtalya'ya ihraç ediliyor! İstilacı türlerle mücadele kapsamında çalışma başlatıldı! Numuneler gönderildi! - Resim : 1

Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü'nün (AKSAM) Müdürü Serkan Erkan, "Güney Kore ve Uzak Doğu'da birkaç ülkeye numune gönderildi. Ayrıca ton bazında ilk ihracat da İtalya'ya yapıldı. Bu türün eti, İtalya'da makarna sosunda kullanılıyor." dedi.

Zehirli deniz kestaneleri İtalya'ya ihraç ediliyor! İstilacı türlerle mücadele kapsamında çalışma başlatıldı! Numuneler gönderildi! - Resim : 2

Diken boyları neredeyse 30 santimi bulan, kolları ve yüzgeçleri bulunmayan bu hayvanların edilgen yapıya sahip olduklarını anlatan Erkan, "Sudaki dalgayla hareket edebiliyorlar. Kıyısal alanda ve genellikle kayalıklarda tutunuyorlar. Bu hayvanın ölümcül bir tehlikesi yok. Sadece dikenlerinde toksik madde var; biraz yakma yapıyor." diye konuştu.

Zehirli deniz kestaneleri İtalya'ya ihraç ediliyor! İstilacı türlerle mücadele kapsamında çalışma başlatıldı! Numuneler gönderildi! - Resim : 3

DHA'nın haberine göre Erkan, "Güney Kore ve Uzak Doğu'da birkaç ülkeye numune gönderildi. Ayrıca ton bazında ilk ihracat da İtalya'ya yapıldı. Bu türün eti, İtalya'da makarna sosunda kullanılıyor. Yalnız vurgulamak isterim; istilacı olan bir türün toplanmasına izin verildi. Doğal olan hiçbir türü toplayıp, satma taraftarı değiliz" dedi