19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı?

19 Mayıs 1919'da ne oldu? Önümüzdeki günlerde tüm yurtta Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlanIyor. Türk Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilen bu özel günün anlam ve önemini sizler için araştırdık. 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? İşte, detaylar...

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı?

Her sene 19 Mayıs günü, Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Peki, Milli bayramlarımızdan biri olan 19 Mayıs 1919'da ne oldu? Türkiye'nin tarihi açısından büyük bir öneme sahip olan 19 Mayıs hangi özel gün? Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilen bu özel günde neler yaşandığını sizler için anlattık... Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? İşte detaylar...

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 1

19 MAYIS 1919'DA NE OLDU?

Türkiye tarihinde dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da, her yıl Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı olarak kutlanıyor. Bu özel günde Mustafa Kemal Atatürk, Bandırma vapuru ile Samsun'a ayak basmıştır ve İtilaf Devletleri'nin işgaline karşı Kurtuluş Savaşı başlamıştır.

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 2

Tarihi açıdan oldukça anlamlı olan 19 Mayıs günü Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde resmi bayrm olarak kutlanmaktadır. Atatürk, 19 Mayıs 1919'da Bandırma vapuru ile Samsun'a çıkmıştır. Bu gün, büyük mücadeleler verilen Kurtuluş Savaşı'nın başladığı gün kabul edilir.

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 3

Gençlik ve Spor Bayramı'nı Atatürk, Türk gençliğine armağan etmiştir. Bu bayram uzunca bir süre "Gençlik ve Spor Bayramı" olarak kutlanmış fakat daha sonra 1981'de dönemin Devlet Başkanı Kenan Evren'in yaptığı değişiklikle "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır.

19 MAYIS HANGİ ÖZEL GÜN?

19 Mayıs günü Gençlik ve Spor Bayramı'dır. Bu bayram ilk kez 1926 yılında Gazi Günü adı altında Samsun'da kutlanmıştır. 24 Mayıs 1935'te ise Atatürk Günü adı altında resmiyet kazanmıştır. İlk 19 Mayıs Beşiktaş'ın girişimleriyle Fenerbahçe Stadı'nda kutlanmıştır. Bu özel güne Galatasaray ve Fenerbahçeli yüzlerce sporcu katılmış ve 19 Mayıs günü spor günü hâline gelmiştir.

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 5

Bu organizasyondan sonra gerçekleşen Spor Kongresi'nde Beşiktaş Kurucu Üyesi Ahmet Fetgeri Aşeni söz almış ve Atatürk Günü'nün tüm gençliğe mal edilebilmesi için bu özel günün "19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı" adı altında her yıl yapılmasını teklif etmiştir.

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 6

Bu öneri kongrede kabul edimiş ve Atatürk'ün de onayıyla yasalaşmıştır. 19 Mayıs günü, 20 Haziran 1938 tarihli kanunla "Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır. Atatürk'ün doğumunun yüzüncü yılı olan 1981'de kanun çıkartan dönemin devlet başkanı Kenan Evren başkanlığındaki Milli Güvenlik Konseyi, Atatürk Yılı kabul ve ilan etti.

Kenan Evren döneminde ise yapılan bir değişiklikle bu özel gün "Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı" adını almıştır. 

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 7

ATATÜRK NE ZAMAN SAMSUN'A ÇIKTI?

19 Mayıs 1919 tarihinde puslu bir pazartesi sabahı Atatürk ve silah arkadaşları Bandırma Vapuru ile Samsun'a vardı. Atatürk'ün Samsun'a çıkışı Yunan askerlerinin denize döküldüğü 9 Eylül 1922'ye kadar sürecek olan büyük mücadelenin de ilk adımı oldu.

19 Mayıs 1919'da ne oldu? 19 Mayıs hangi özel gün? Atatürk ne zaman Samsun'a çıktı? - Resim : 8

Büyük Ata ve arkadaşlarını Samsun'da küçük bir grup karşıladı. Mustafa Kemal Paşa, "Dokuzuncu Ordu Kıtaları Müfettişi ve Padişahın Fahri Yaveri Mirliva Mustafa Kemal Paşa" unvanı ile bölgeye geldi ve Samsun'a vardığını telgrafla İstanbul'a bildirdi. Mustafa Kemal Paşa, Samsun'da "Mantika Palas'ta kaldı. O esnada 9. Ordu Müfettişi olan Mustafa Kemal, tablonun İngilizlerin iddia ettiği gibi olmadığını tesğit etti ve kurtuluş için örgütlenmenin mümkün olmayacağını fark edip Havza'ya geçmeye karar verdi.

 Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk, Havza'ya geçtiğinde İngilizlerin şüphesini çekmek istemediğinden böbrek sancılarına Havza'nın şifalı kaplıcalarının iyi geleceğini gerekçe gösterip 25 Mayıs 1919 tarihinde Samsun'dan ayrıldı.