21 kişi ölmüştü! Davutpaşa patlamasında savcı mütalaasını açıkladı: Dönemin belediye görevlilerine hapis cezası istedi

Zeytinburnu’nda 2008 yılında, ruhsatsız maytap atölyesinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü ile sonuçlanan Davutpaşa patlamasına ilişkin davada Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, 2 sanık hakkında 2 yıla kadar, diğer 2 diğer sanık yönünden ise ayrı ayrı 1 yıla kadar hapis cezası talebinde bulundu. Savcı sanıkların, görevlerini gereği gibi yerine getirmediklerini ve tehlikeyi zamanında ortaya çıkarıp önlemediklerini belirtti.

İstanbul Zeytinburnu’ndaki bir binanın üçüncü katında 31 Ocak 2008 tarihinde, maytap ve meşale gibi patlayıcı maddelerin üretiminin yapıldığı ruhsatsız bir atölyede patlama meydana gelmişti. Patlama sonucu 21 kişi hayatını kaybetmiş, 115 kişi ise yaralanmıştı. Patlamadan 14 yıl sonra Anayasa Mahkemesi, "yaşam hakkının ihlal edildiğine" karar vererek yargılamanın yeniden yapılmasına ve başvuruculara 1 milyon 200 bin TL manevi tazminat ödenmesine hükmetmişti.

"GÖREVLERİNİ GEREĞİ GİBİ YERİNE GETİRMEDİLER"

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yeniden görülen davanın duruşmasında Cumhuriyet Savcısı esas hakkındaki görüşünü açıkladı. Savcı, sanıklardan Feruz Kutsal'ın 2000 yılının Haziran ayından patlamanın olduğu tarihe kadar Zeytinburnu Belediyesi’nde Zabıta Müdürü olduğu, sanık Rüstem Tekin'in 2004 yılından patlamanın olduğu tarihe kadar aynı belediyede Ruhsat ve Denetim Müdürü olduğu belirtildi. Sanıklardan Şevket Yıldırım'ın ise 2004-2007 tarihleri arasında Zeytinburnu İmar ve Şehircilik Müdürü olarak görev yaptığı açıklanan mütalaada, sanık Hatice Küçükakyüz'ün 2007’den olay tarihine kadar Zeytinburnu İmar ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde İmar ve Şehircilik Müdürü olduğu kaydedildi. Küçükakyüz ve Yıldırım'ın görev yaptıkları sırada yapıdaki imara aykırılığı denetimler yolu ile tespit etmeyerek mevzuat kapsamında görevlerinin gereği gibi yerine getirmedikleri ve görevi ihmal suçunu işledikleri mütalaada belirtildi.

"TEHLİKEYİ ZAMANINDA ORTAYA ÇIKARIP ÖNELEMEDİLER"

Mütalaada, sanıklar Feruz Kutsal ve Rüstem Tekin'in iş yerini yeterince denetlemeyerek, yapılan işin niteliğini, çevre için oluşturduğu tehlikeyi zamanında ortaya çıkarıp önlemeyerek görevlerinin gereklerine aykırı hakaret ederek kişilerin mağduriyetlerine sebebiyet verdikleri açıklandı. Kutsal ve Tekin'in ‘görevi kötüye kullanma’ suçundan ayrı ayrı 2 yıla kadar, sanıklar Küçükakyüz ve Yıldırım'ın ise ‘ihmal suretiyle görevi kötüye kullanma’ suçundan 1'er yıla kadar hapisle cezalandırılmaları talep edildi. Mahkeme sanıklara ve avukatlarına mütalaaya karşı savunma yapmaları için süre vererek duruşmayı erteledi.