29. Saraybosna Film Festivali başladı

Bosna Hersek'te bu yıl 29'uncu düzenlenen Saraybosna Film Festivali (SFF) başladı. Güneydoğu Avrupa sinemasının en büyük etkinliği olarak adlandırılan ve 70 ülkeden 230'dan fazla filmin sinemaseverlerle buluşacağı SFF'nin açılış törenine dünyanın dört bir yanından binlerce sinemasever katıldı.

29. Saraybosna Film Festivali başladı

Saraybosna Ulusal Tiyatrosu'nda gerçekleştirilen Saraybosna Film Festivali'nin açılış töreni kapsamında, sinema dünyasının önemli isimlerinin katılımıyla kırmızı halı geçişi yapıldı. 

Ünlü rock grubu U2'nun solisti olarak tanınan İrlandalı şarkıcı Bono Vox da kırmızı halıda yürüdü ve katılımcıların ilgisiyle karşılaştı. ABD'li yönetmen, film yapımcısı ve senarist Charlie Kaufman, festivalin açılış töreninde "Saraybosna'nın Kalbi" Onur Ödülü'ne layık görüldü.

Başrollerini Bülent İnal, Kaan Yıldırım, Ahu Türkpençe, Devrim Özkan, Mehmet Ali Nuroğlu, Mert Turak ve Nilay Deniz'in paylaştığı, büyük İslam alimi Mevlana'nın yaşadığı dönemi konu alan Rumi dizisinin ilk bölümü, 12 Ağustos'ta Saraybosna Ulusal Tiyatrosu'nda izleyiciyle buluşacak.

29. Saraybosna Film Festivali başladı - Resim : 1

18 Ağustos'ta sona erecek festivalde 49 film yarışacak SFF'de uzun metrajlı film, kısa film, belgesel film ve öğrenci filmleri kategorilerinde 49 film, "Saraybosna'nın Kalbi" ödülünü alabilmek için yarışacak. Festivalde "Uzun metrajlı film" kategorisinde yer alan filmlerden 2'si dünya prömiyerini, 5 film de bölgesel prömiyerini yapacak.

29. Saraybosna Film Festivali başladı - Resim : 2

18 Ağustos'ta sona erecek ve dünyanın birçok yerinden 100 bin kişinin ziyaret etmesi beklenilen festivalde ayrıca, film gösterimlerinin yanı sıra sinema ile ilgili birçok alanda çeşitli etkinlikler de gerçekleştirilecek. Bosna Hersek'te savaşın izlerini silmek amacıyla başlatılan ve çeyrek asırdır devam eden SFF, bugüne kadar dünyaca ünlü isimleri konuk etti.

29. Saraybosna Film Festivali başladı - Resim : 3

SFF tarihi boyunca festivalin en özel ödülü olan "Saraybosna'nın Kalbi" Onur Ödülü, 2010'da Morgan Freeman, 2011'de Angelina Jolie, 2016'da Robert de Niro, 2017'de Oliver Stone, 2018'de Nuri Bilge Ceylan, 2019'da Tim Roth, 2021'de Wim Wenders ve 2022'de Ruben Östlund, Jesse Eisenberg ve Mads Mikkelsen'a takdim edildi.

29. Saraybosna Film Festivali başladı - Resim : 4

Festivale, Brad Pitt, Orlando Bloom, Daniel Craig ve John Malkovich gibi dünyaca ünlü isimler de katılırken, çok sayıda Türk yapımı da ödül aldı.

Öte yandan Merve Dizdar'a Cannes'da En İyi Kadın Oyuncu Ödülü getiren Nuri Bilge Ceylan imzalı "Kuru Otlar Üstüne" filmi, Saraybosna Film Festivali'nde sinemaseverlerle buluşacak.