Trump'ın tweeti krize boyut atlattı

ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci'nin CNN'e konuşmasının ardından bir tweet atan ABD Başkanı Donald Trump, ülkedeki krizi daha büyük bir boyuta taşıdı.

Trump'ın tweeti krize boyut atlattı

Beyaz Saray Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücü'nde yer alan ABD Ulusal Alerji ve Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü Müdürü Dr. Anthony Fauci, CNN’e konuştu. Dr. Anthony Fauci, kendisiyle sağlık uzmanlarının şubatta Trump yönetimini salgına yönelik daha keskin önlemler alması konusunda uyardıklarını ancak tavsiyelerin geri çevrildiğini kaydetti.

Fauci, "Daha önce birçok kez dediğim gibi, biz bu konuya tamamen sağlık noktasından bakıyoruz. Biz tavsiyelerde bulunuruz, bazen değerlendirilir bazen değerlendirilmez" şeklinde konuştu.

Sunucunun "Eğer daha erken davranılsaydı, daha fazla hayat kurtarılır mıydı?" sorusuna Fauci, "Mantıksal olarak öyle, bunu kimse inkar edemez. Eğer daha erken tedbirler alınsaydı daha fazla hayat kurtarılabilirdi ancak bu tür kararların alınması karmaşıktır" ifadesini kullandı.

Fauci, salgının görülmeye başladığı günlerde her şeyin kapatılmış olması halinde bugün gelinen noktanın farklı olacağını ancak o zamanlar bu önerilerin değişik nedenlerden dolayı geri çevrildiğini sözlerine ekledi.

New York Times’ta dün yer alan makalede, Trump’ın potansiyel salgın hakkında çok önceden uyarıldığı halde bürokrasideki iç bölünme, planlama eksikliği ve kendi içgüdülerine olan inancı nedeniyle uyarılara zamanında cevap veremediği öne sürülmüştü.

Trump olayın ardından tweet attı, ortalık karıştı

Fauci'nin bu açıklamalarının ardından ABD'de tartışmalar yoğunlaştı ancak Trump'ın yaptığı retweet deprem etkisi yarattı. Trump resmi twitter hesabından, Dr. Anthony Fauci'nin görevden alınması çağrısında bulunan bir mesajı retweetledi. Eski bir cumhuriyetçi kongre üyesi olan DeAnna Lorraine'in tweeti Fauci'yi eleştiriyor ve Fauci'yi kov hastag'i barındırıyordu.

Trump ise bu tweeti retweet ederek, "Üzgünüm yalan haberler hepsi kayda geçildi. İnsanlar daha konuşmadan önce ben Çin'e seyahati yasaklamıştım" yazdı.

Trump yaşanacakları biliyor muydu?

Öte yandan Amerika'yı karıştıran bir rapora göre Trump korona virüsü aylar öncesinden biliyordu. ABC Televizyonunun 4 farklı kaynağı referans alarak hazırladığı haberde çarpıcı detaylara yer verildi. ABC News'e göre, ABD ordusu Ulusal Tıbbi İstihbarat Merkezi (NCMI), kasım ayında bir istihbarat raporu hazırladı.

Hazırlanan raporda, yeni koronavirüsün Çin'in Vuhan bölgesinde yayılmaya başladığı ve virüsün halkın sağlığına, günlük yaşamına büyük bir tehdit oluşturduğu konusunda uyarılar yer alıyordu.

ABC News'e konuşan kaynak, istihbarat raporunun Savunma İstihbarat Teşkilatı, Pentagon ve Beyaz Saray'a "birden çok kez" brifing verildiğini söyledi. Ancak Trump yönetiminin raporu dikkate almadığı iddia edildi.

Pentagon'dan standart yalanlama

Raporda salgının ABD'nin Asya'da konuşlu askerleri için ciddi bir tehdit oluşturduğu vurgulanırken, bir pandemiye dönüşme olasılığı olduğu uyarısı yapılıyor. ABD Savunma Bakanlığı Pentagon iddiaları reddederek, böyle bir rapor hazırlanmadığına dair açıklama yaptı.

Trump: 100 binden fazla ölüm olabilir

ABD Başkanı Donald Trump, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınına ilişkin ülkedeki ilk tahminlerin aksine virüs kaynaklı ölümlerin 100 binden daha az olabileceğini açıklamıştı.

Trump, ABD'deki ölü sayılarının artmasına dikkati çekerek, "Ülkemiz büyük bir felaket ve acının ortasında ancak durumun iyiye gittiğine dair güçlü işaretler görüyoruz." değerlendirmesinde bulunmuştu.