ABD'nin eğittiği Afgan istihbaratçılar ve askerler DEAŞ'a katılıyor

ABD'nin eğittiği Afgan istihbarat görevlileri ve askerler, Taliban'la mücadele etmek için DEAŞ'in Horasan koluna (DEAŞ-H) katılıyor.

ABD'nin eğittiği Afgan istihbaratçılar ve askerler DEAŞ'a katılıyor

Adı açıklanmayan Afgan bir yetkili, önceden Paktiya vilayetinin başkenti Gardez'de görev yapan bir subayın DEAŞ-H'ye katıldığını ve geçen hafta Taliban'la girilen çatışmada öldürüldüğünü söyledi.

Yetkili, Taliban'ın evlerini aramasından ve teslim olmalarını istemesinden sonra istihbaratçı ya da asker olan birkaç tanıdığının daha DEAŞ saflarına geçtiğini sözlerine ekledi.

 

ABD'nin prestijli gazetelerinden Wall Street Journal'ın (WSJ) Taliban liderlerine, eski Afgan yetkililere ve katılanların yakınlarına dayandırdığı özel haberine göre nispeten az olan bu kişilerin sayısı her geçen gün artıyor.

Haberde bu kabiliyetli görevlilerin, terör örgütünün istihbarat ve savaş gücünü artırdığı yazıldı.

WSJ'e konuşan bir Kabilli, Afganistan ordusunda üst düzey görev yapan kuzeninin eylülde DEAŞ'a gittiğini belirtti. Adı açıklanmayan Afgan, tanıdığı 4 askerin daha son zamanlarda DEAŞ'a katıldığını vurguladı.

"Endişelenmiyoruz"

WSJ'e açıklamalarında eski yetkililer, DEAŞ'ın yeni üyelere güvenliğin yanı sıra önemli miktarda para sunduğunu da belirtti.

Ancak Taliban, DEAŞ-H'yi pek önemsemiyor. Taliban komutanlarından Mevlevi Zübeyir, "Ortada bir tehdit yok. Onlardan dolayı endişelenmiyoruz" diye konuştu.

DEAŞ'in ekonomik çöküşten beslendiğini söyleyen Zübeyir, ekonomik ve idari sorunları çözmeleri halinde 15 gün içinde DEAŞ'ı bütün Afganistan'dan silebileceklerini öne sürdü.

Pakistan Talibanı'nın eski mensupları, DEAŞ'ın Irak ve Suriye'de "halifelik" ilan etmesinin ardından terör örgütünün o dönemki lideri Ebubekir el-Bağdadi'ye bağlılıklarını duyurmuştu.

"6 ay içerisinde ABD'ye saldırma kapasitesine ulaşabilir"

Taliban, DEAŞ-H'yi, İslamcı isyancıların bölünmesini amaçlayan ABD ve Afganistan Ulusal İstihbarat Örgütü'nün bir eseri olduğunu öne sürüyor. Ancak Washington ve eski Afgan yetkililer bu iddiayı reddediyor.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin Temmuz 2020'de yayımladığı rapora göre DEAŞ-H'nin en az 500 ila birkaç bin arasında militanı bulunuyor.

ABD Savunma Bakanlığı yetkililerinden Savunma Politikalarından Sorumlu Bakan Yardımcısı Colin Kahl, geçen hafta yaptığı açıklamada DEAŞ-H'nin 6-12 ay içerisinde ABD'ye saldırma kapasitesine ulaşabileceğini söyledi.