Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti

Deprem bölgesinde etkili olan şiddetli yağış can kayıplarına yol açtı. Adıyaman'da bahçedeki konteynerin suya kapılması sonucu 2 kişi hayatını kaybetti, 1 kişi aranıyor. Şanlıurfa'da ise sel nedeniyle 11 kişi yaşamını yitirdi.

Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti

Kahramanmaraş merkezli iki depremlerden etkilenen kentlerden Adıyaman ve Şanlıurfa bu kez de sel can aldı. Valilikten yapılan açıklamada Tut ilçesinde bir bahçede kurulan konteynerin suya kapılması sonucu 1 kişinin hayatını kaybettiği, 4 kişinin de kaybolduğunu ifade edildi. Kayıp 4 kişinin bulunması için 150'ye yakın ekip bölgeye sevk edildi.

ŞANLIURFA'DA ÖLÜ SAYISI 11'YE ÇIKTI

Sağanak yağış ve selin vurduğu Şanlıurfa'daki Abide kavşağında sular altında kalan bir servis aracı sudan çıkarıldı. Araç içerisinde 2 kişinin cansız bedenine ulaşılırken, Şanlurfa'da ölü sayısı 12 oldu.
Şanlıurfa'nın Haliliye ilçesinde bulunan Abide kavşağı sel suları ve çamurla dolarken, fabrika işçilerinin bulunduğu bir servis ise sular altında kalmıştı. 10 kişinin hayatını kaybettiği felakette, su altında kalan araç dalgıçlar tarafından bulunarak vinç yardımıyla sudan çıkarıldı. Aracın içerisinde 2 kişinin cansız bedeni bulunurken, araçta olduğu tahmin edilen 2 kişiye ise ulaşılamadı.
Araç içerisinden çıkanlarla birlikte Şanlıurfa'da sel felaketinde ölenlerin sayısı 12'ye yükselirken kayıp sayısının ise 2 olduğu öğrenildi.

ADIYAMAN'DA 2 KİŞİ ÖLDÜ

Adıyaman Koordinatör Valisi Gökmen Çiçek, "Selden dolayı etkilenme var 4 vatandaşımız şu an kayıp görünüyor. Arama kurtarma ekipleri şu an bölgede çalışmaları sürdürüyor" dedi.

Adıyaman'ın Gölbaşı ilçesine koordinatör olarak atanan Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, sağanak nedeniyle tüm bölgeyi etkileyen afette bir konteynerin suya kapıldığını belirtti. Bölgeye Adıyaman ile Gölbaşı ilçesinden destek ekiplerinin sevk edildiğini söyleyen Hatipoğlu, 1 kişinin hayatını kaybettiğini belirterek şöyle konuştu:

"Destek ekiplerimizin ve araçlarımızın bir kısmı burada bir kısmı da yolu temizleyerek geliyor. Olayda 1 vatandaşımız vefat etti, 4 vatandaşımız kayıp. Ekiplerimiz arama çalışmalarını sürdürüyor. Diğer vatandaşlarımıza da ulaşmaya çalışıyoruz. En kısa zamanda inşallah vatandaşlarımıza ulaşmayı ümit ediyoruz. Gerçekten tüm bölgeyi derinden etkileyen bir afet. Vatandaşlarımızın kendi imkanlarıyla temin ettiği konteynerin sulara kapılması sonucu böyle bir olay oldu."

Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti - Resim : 1

ŞANLIURFA'DA 4 KİŞİ ÖLDÜ

Şanlıurfa'da dün akşam saatlerinde başlayan ve devam eden sağanak sele neden oldu. Kentin simgesi Balıklıgöl taştı, çok sayıda ev ve araç su altında kaldı. Kent merkezindeki köprülü Abide Kavşağı'nın altında araçlarıyla ilerlemeye çalışanlar ile itfaiye ekibinin de aralarında bulunduğu 6 kişinin sel sularına kapıldığı belirtidi.

Şanlıurfa’da dün akşam saatlerinde bastıran sağanak yağış hayatı olumsuz yönde etkilerken, sabah saatlerinde etkili oldu. Sele dönüşen yağışlar nedeniyle kentteki çok sayıda sokak ve cadde su altında kaldı. Eyyübiye Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni su basarken kentte eğitime 1 gün ara verildi.

"SON YILLARIN EN YOĞUN YAĞIŞINI ALDI"

Şanlıurfa Valisi Salih Ayhan, Şanlıurfa'nın son yılların en yoğun yağışını aldığını ifade ederek, "Şanlıurfa son yılların en yoğun yağışını aldı, bugün de bekliyoruz. Urfa'nın yıllık yağış ortalaması 450 kilogram, sadece iki gündeki toplam yağış miktarı neredeyse 150 kilogram. Mart ayında yıllık ortalama yağış miktarı 57 kilogram, sadece bugünkü yağış miktarı 77 kilogram, dolayısıyla büyük bir yağışın olduğunu ve genel hayata etkilerini de buradan görebilmekteyiz. Bunun da yansımaları oldu, gerek trafik akışısın etkilenmesi, bodrum katlarının su altında kalması, bazı kamu kurum ve kuruşlarının etkilenmesi çiftçilerimizin etkilenmesi" dedi.

Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti - Resim : 2

 

Şanlıurfa Valiliğinden yapılan açıklamada, "14.03.2023 Salı günü Şanlıurfa’yı etkisi altına alan şiddetli sağanak yağış, beraberinde getirdiği çeşitli olumsuzluklarla birlikte 15.03.2023 Çarşamba gününde de etkisini göstermeye devam etmektedir. Bu nedenle 15.03.2023 tarihinde ilimizdeki tüm okul kademelerinde eğitim ve öğretime bir gün ara verilmiş, kamu kurumlarında çalışan personellerimiz de idari izinli sayılmıştır. Acil hizmetleri nedeniyle sağlık, AFAD, emniyet, jandarma, 112, karayolları, orman müdahale ve belediyelerde çalışan personeller bu kapsam dışında olup görevlerinin başında olacaklardır.

Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti - Resim : 3

Yaşanabilecek tüm olumsuzluklara karşı halkımızın dikkatli ve tedbirli olması için gereken tüm uyarılar resmî kanallarımız aracılığıyla yapılmaktadır. Dere ve kanal taşmaları meydana gelebileceğinden, dere ve kanal yatağı yakınında bodrum ve zemin katta ikamet eden vatandaşlarımızın evlerini boşaltması güvenlik tedbiri olarak önceliklidir. Tüm hemşehrilerimizin gelen uyarıları dikkate almaları ve harfiyen uymaları, kendi güvenlikleri açısından önem arz etmektedir" denildi.

AFAD AÇIKLAMA YAPTI

AFAD sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Şanlıurfa ilimizde meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle bölgede sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Şanlıurfa, Adana, Bingöl, Mersin ve Gaziantep AFAD ekiplerimiz olay bölgesinde görevlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.

Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti - Resim : 5

Bölgede meydana gelen aşırı yağışlar nedeniyle Adıyaman ilimizin Tut ilçesinde sel ve su baskınları meydana gelmiştir. Adıyaman, Adana, Kahramanmaraş ve Diyarbakır AFAD ekiplerimiz olay bölgesinde görevlendirilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.” dedi.

 Adıyaman ve Şanlıurfa sele teslim! 13 kişi hayatını kaybetti - Resim : 6

BAKAN SOYLU AÇIKLAMA YAPTI

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, deprem bölgesinde sele ilişkin yaptığı açıklamada, "Dere yataklarının etrafında bulunmamak gerekir. Tüm tedbirleri ilgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var" dedi.

Soylu "Buradaki çalışmalar valilerimiz, jandarma komutamız, bölge müdürlerimiz burada. Yollar açık, elektrik, su var. Tedbirlerimiz ve uyarılarımız devam ediyor. Dere yataklarının etrafında bulunmamak gerekir. Tüm tedbirleri ilgili yerlerde arkadaşlarımızın uyarısı var" ifadelerine yer verdi.