AK Parti MYK sonrası Sözcü Çelik'ten önemli açıklamalar

AK Parti'de MYK sona erdi. 1 saat 20 dakika süren toplantının ardından Ömer Çelik, gündeme dair önemli açıklamalarda bulunuyor. Çelik sözlerine 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayarak başladı.

AK Parti MYK sonrası Sözcü Çelik'ten önemli açıklamalar

AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, partisinin MYK gündemine ilişkin açıklamalarda bulunuyor.

AK Parti Sözcüsü Çelik'in konuşmasından satır başları şöyle;

29 EKİM MESAJI

Cumhuriyet'i kuran ruhun bugün aynı kararlılıkla yaşadığı ve geleceğe aynı azimle aktarılacağını ifade etmek isterim. Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün sözündeki irade, tarihsel birikim ve geleceğe dönük olarak en zor şatlarda bile devam etme iradesi her zaman, hepimiz için yol göstericidir.

TBMM 2 kere gazi olmuştur. Dünyadaki bütün meclisler bir savaşın sonunda kurulmuşken dünyada bir tek TBMM bir savaşa komutanlık etmiştir. Nasıl o gün o irade, milletvekilleri hiçbir şekilde meclisi terk etmediyse aynısı 15 Temmuz'da da görülmüştür.

Evlatlarına kavuşmak için vicdan nöbeti tutan Diyarbakır Annelerine bir kez daha hürmetlerimizi sunuyoruz.

"Şebnem Şirin hunharca katledildi"

Kadın cinayetleri maalesef hepimizi sarsmaya, kahretmeye devam ediyor. Bu canilerin içinde bulundukları kültürel ortam, onları teşvik eden çeşitli kodlar, bütün bunlar eğitimden çeşitli sivil toplum çalışmalarına kadar birçok alanda güçlü bir mücadele verilmesi gerektiğini bir kez daha gösteriyor. Kadına şiddetin insanlığa şiddet olduğunun anlatılması, bunun yeni nesillerde bir bilince dönüşmesi, çok boyutlu ve birlikte ortaya koyulacak bir iradeyi gerektiriyor.

Hem caydırıcılık konusunda yasal düzenlemeler getirdik hem de takip konusunda bütün bunları önlemeye yönelik yüksek bir gayret var. Bu sadece güvenlik ve yasa meselesi değil. Kullandığımız Haber dilinden dizilerde teşvik edilen rol modellerine, birtakım kültürel kodlara kadar çok geniş bir çerçevede ele alınması gereken bir mesele. Bu konuda parti olarak yeni çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Şebnem Şirin'e Allah'tan rahmet diliyorum.

Tezkere değerlendirmesi

Son olarak Irak ve Suriye'deki askeri varlığımız için bir tezkere yüce Meclis'e getirildi. Burada 'hayır' oyu veren partilerin dayanaksızlığı ile karşı karşıya kaldık. DEAŞ ve PKK ile mücadele edildi. Geçmişte YPG PKK Türkiye'ye niye saldırsınlar diyenler bugün tezkereye hayır oyu vermişlerdir. Silahlı kuvvetlerin orada olmaya devam etmesi elzemdir. Türkiye'nin sınır güvenliği açısından ne kadar hayati olduğu bu süre içinde bir kere daha görülmüştür. Tezkere milli güvenliğimize gösterdiğimiz hassasiyettir.

Geçmiş zamanlarda CHP birçok konuda anlaşmazlığımız olsa bile, milli güvenlik konusunda yüksek hassassiyet gösterirdi. Yüksek sesle hayır oyu vereceklerini söylediler, ve verdiler de. Milletimiz bunu değerlendirecektir. Bu ibretlik bir durumdur, savrulma yaşadılar.

Azerbaycan ve Afrika ziyaretleri

Afrika'da yatırımlar yapıyoruz, insani faaliyetler gerçekleştiriyoruz. Afrika'ya ziyaretlerimiz devam edecek. Cumhurbaşkanımızın Azerbaycan ziyaretinde bölge ülkelerine güçlü ve pozitif mesajlar vermiştir. Ayrı bir tarihi fırsat penceresi Ermenistan için sunulmuştur. Makul bir ülke gibi davranırsa, bölgedeki istişare grubuna dahil edilecektir.

Büyükelçilerin geri adımı

Türk yargısına müdahale olarak biz açıklamamızı yaptık. Türkiye egemen bir devlettir. Hiçbir şekilde böyle uslubu kabul etmeyeceğimizi ortaya koymuştuk. Gösterdiğimiz irade açık ve nettir. Pek çok büyükelçi ile çalıştık, birçoğı ile emekli olduklarında bile temasımız sürüyor. Ülkeler arasında birbirini eleştiren dönemler yoğunlaşabiliyor. Bu dönemlerde bile, bir büyükelçi diplamatik başarısını ortaya koyararak, hep görevini doğru yapmış oluyor, hem ülkesinin temsilini doğru yapmış oluyor. Ama bu son olayda yapılan iş, diplomatların saygınlığına uygun bir iş değildir.

Türkiye raporu

Fasıl bile açmıyorsunuz, yaptığını analiz değil. Çelişki şurada, fasıl açmak bir ön şart olmaz. Bir meseleyi müzakere edersiniz, sonra ilerleyebiliyorsanız bu faslı kapatabilirsiniz. Sadece bu konuda Türkiye'ye karşı negatif koz olarak kullandığınız ortaya çıkıyor. Ama siz müzakere etmeye bile yanaşmıyorsunuz ve söylediğiniz eleştirinin ciddiye alınmasını istiyorsunuz. Samimilerse 23. ve 24. fasılları açmalılar.

İsrail'e yerleşim tepkisi

İsrail'de işgal altındaki yerlerde yapılan icraatlar devam ediyor. İki devletli çözüm perspektifini ortadan kaldıran adımlar atılıyor.

Orman alanlarının imara açılacağına dair iddialar atılmış ve biz de güçlü olarak bunu reddetmiştik. Tekrar ağaçlandırma için çalışmalar son hızla devam ediyor.