Aksaray'da 3. Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali başladı

Aksaray Valiliği ve Sultanhanı Belediyesi tarafından düzenlenen festivalin açılışında Vali Hamza Aydoğdu, Libya Büyükelçisi Abdullah Rızgab, Sultanhanı Belediye Başkanı Fahri Solak ve davetliler, mehter takımı eşliğinde kortej yürüyüşü gerçekleştirdiler.

Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, Libya Büyükelçisi Abdullah Rızgab, Belediye Başkanı Solak, Prof. Dr. İlber Ortaylı ile protokol üyeleri, Sultanhanı Kervansarayı içerisine kurulan halı ve kilim sergisini açarak sergi alanını gezdiler.

Aksaray'da 3. Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali başladı - Resim : 1

"Festivalimiz üç gün sürecek"
İpek Yolu'nun en büyük kervansarayı olan Sultanhanı'nda festival başlatmanın mutluluğunu yaşadıklarını söyleyen Aydoğdu; “Böylesine tarihi bir mirasın içerisinde üreticilerimizin halılarını görmek bütünlük sağladı. Festivalimiz üç gün sürecek. Aksaray'ımızın bütün taraflarıyla birlikte gençlerimiz de burada. İnşallah biz bu ecdat yadigarı bu kervansarayımızın içerisinde farklı etkinlikler yaparak burayı herkese göstereceğiz. Kültürümüzü geleceğe anlatmak kadar göstermek de önemli. Söyleşilerimizle, konserlerimizle ve açılışlarımızla festivalimiz devam edecek." dedi.

Aksaray'da 3. Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali başladı - Resim : 2

"Bu tip etkinlikleri artırmak lazım"
Festivale katılan Tarihçi yazar Prof. Dr. İlbet Ortaylı, "Kervansarayları böyle kullanmak en akıllıcası. Başka türlü bunlar böyle nefes almayınca yaşamıyor. Arada birde sergi yapınca daha güzel oluyor, havası değişiyor. Sırf turist sokmakla olacak bir şey değil. Bu tip etkinlikleri artırmak lazım." dedi.

Aksaray'da 3. Uluslararası İpek Yolu Sultanhanı Halı, Tekstil, Kültür ve Turizm Festivali başladı - Resim : 3

İlber Ortaylı’ya Fahri Hemşehrilik Beratı verildi
18. yüzyıldan kalma halıların olduğu serginin büyük ilgi gördüğünü söyleyen Başkan Solak, "İlber Ortaylı, Sultanhanını çok seviyor. Bugün hocamızı fahri hemşehri ilan ediyoruz. Halı sanatını yaşatabilmek için bu gibi festivallerin daha çok olması gerekiyor." diye konuştu.
Üç gün sürecek festivalin açılışında Kazak sanatçı Nazarbeg İbrahimov ve sanatçı Sancak da konser verdi.