Alman arkeologlar topraktan çıkarıp 500 saat temizliğini yaptılar! İçine bakınca onlar da şaşırdı

Almanya’daki arkeologlar tarafından bulunan Orta Çağ kolyesi tam 500 saat gerçekleştirilen temizlik çalışmasının ardından açıldı. Bilim insanları kutuyu açtıklarında karşılarına çıkanlar nedeniyle kendileri de büyük bir şaşkınlık yaşadılar.

Alman arkeologlar topraktan çıkarıp 500 saat temizliğini yaptılar! İçine bakınca onlar da şaşırdı

Alman arkeologlar tarafından gerçekleştirilen hummalı çalışmalar sonucunda bulunan kolyenin temizlik süresi tam 500 saat sürdü. 500 saat ardından kutudan çıkanlar başta arkeologlar olmak üzere herkesi şaşkına çevirdi.

 2008’de Almanya’daki arkeologlar, bir Orta Çağ çöp yığınında altın kaplama gizemli bir kolye keşfettiklerinde çok heyecanlandılar. Bunun, sahiplerinin genellikle boyunlarına taktıkları, filakteri (tifilin) adı verilen dini emanetler için ender bir saklama kabı olduğundan şüpheleniyorlardı. Ama içine bakmadan kesin olarak bilemezlerdi.

Alman arkeologlar topraktan çıkarıp 500 saat temizliğini yaptılar! İçine bakınca onlar da şaşırdı - Resim : 1

ZARAR VERMEKTEN KORKUYORLARDI

Araştırmacılar, yaldızlı bakır kolyeden yüzyıllarca süren aşınma ve kiri temizlemek için 500 saat harcadılar, ancak eserin yaşı ve hassas durumu, daha fazla çalışmayı zorlaştırıyordu. Dört parçalı yaprak formundaki kolyeyi açarlarsa, tamir edilemeyecek şekilde ona zarar vereceklerinden korkuyorlardı.

Alman arkeologlar topraktan çıkarıp 500 saat temizliğini yaptılar! İçine bakınca onlar da şaşırdı - Resim : 2

TOMOGRAFİ İLE BAŞARIYA ULAŞTILAR

Arkeologlar önce içerisinde ne olduğuna bir göz atmak için röntgen çektiler, ancak bu teknik pek bir şey ortaya çıkarmadı.

Sonunda, nesnelerin 3 boyutlu görüntülerini onlara zarar vermeden oluşturmak için nötronları kullanan ileri teknoloji bir yöntem olan nötron tomografisi ile başarıya ulaştılar.

Kolyenin içinde, ipek ve ketenden yapılmış, ince bir iplikle bir arada tutulan ve içinde küçük kemik parçaları bulunan beş tekstil parçası bulunuyordu. Araştırmacılar, kemik parçalarının kime ait olduğunu veya bu kişinin aziz statüsünde biri olup olmadığını bilmiyordu.

AZİZİN ADINI GÖSTERİYOR

Leibniz Arkeoloji Merkezi’nde restoratör olan Matthias Heinzel, genellikle kalıntı paketlerinin, azizin adını gösteren bir parşömen şeridi içerdiğini, ancak bu örnekte herhangi bir parşömen parçasına rastlamadıklarını belirtiyor.