Altın yükselir mi, düşer mi? Ünlü ekonomist açıkladı

Son dönem düşüşüyle tedirgin eden altın fiyatlarına ilişkin Ekonomist Enver Erkan'dan dikkat çeken bir değerlendirme geldi. Enver Erkan hem jeopolitik hem siyasi risklerin piyasalarda yarattığı havanın güvenli liman olarak görülen enstrümanlara ilgiyi artırabileceğini dile getirdi. İşte detaylar...

Altın fiyatları, son olarak 20 Aralık 2021 yılında gördüğü rekor seviyelerden kur korumalı TL vadeli mevduat hesaplarının devreye girmesinin ardından düşüşe geçti. Ekonomist Enver Erkan, piyasalarda son dönem yaşanan siyasi, jeopolitik risklerin fiyatlamalarda etkili olduğuna dikkat çekti. 

Merkez Bankası'nın politika faizini yüzde 14'te sabit tutma kararının eksi bir reel getiri anlamına geldiğini ifade eden Erkan, bu durumun TL'ye olan talebi düşürdüğünü kaydederek şöyle devam etti:

Trendleri takip etmek gerekiyor. TL karşısında fiyatlanan bir enstrüman düşünecek olursak TL'nin değerinin öngörülebilir olması lazım. Şu aşamada TL'nin faizi yüzde 14, enflasyon oranı yüzde 48'i aşmış durumda. Bu yüzde 35'e varan bir eksi reel getiri anlamına geliyor. Bu nedenle alternatif yatırım araçlarına olan talep artıyor. 

Dolar ne olur?

Erkan, "Bu aralar piyasalarda artan riskleri düşünerek yatırım perspektifinde vadeyi daha uzun tutmakta fayda var" ifadelerini kullanarak "Doların seyrini Fed'in hareketleri belirleyecek" dedi.

Erkan'ın açıklamalarına göre, ons altının ve dolar kurunun fiyatını belirleyen unsurları dikkate almak gerekiyor. TCMB faiz artırımı yapacak gibi görünmüyor. ABD'de enflasyon nedeniyle Fed'in faiz artırması tahvil faizlerindeki artışı beraberinde getirebilir. Bu da altın fiyatlarında baskı oluşturabilir.

Altın yükselecek mi, düşecek mi?

Piyasalarda oluşan havanın güvenli liman olarak görülen enstrümanlara ilgiyi artırdığını ifade eden Erkan, "Büyük yatırım bankalarının yıl içinde 7 faiz artırımına varan beklentileri söz konusu. Bu daha güçlü bir dolar anlamına gelir. En hızlı sıkılaşmayı Fed gerçekleştirecek gibi görünüyor" ifadelerini kullandı.