Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak diken üstüne bekliyor. Balıkçılar kırmızı alarm verdi

Marmara'ya doğru akına geçen istilacı bir canlı nedeniyle kırmızı alarm verem Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak'taki balıkçıların önemli bir konuda önemli bir talebi var.

Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak diken üstüne bekliyor. Balıkçılar kırmızı alarm verdi

Sularımızın ısınmasıyla birlikte bazı canlıların, doğada yer değiştirme ihtimalleri artıyor. Türkiye de küresel iklim değişikliğini ciddi şekilde yaşayan ülkeler arasında olması nedeniyle bu tarz olayları daha sık görüyor. İlerleyen zamanlarda da maalesef görmeye devam edeceğiz.

AKDENİZ'DEN MARMARA'YA DOĞRU AKINA GEÇTİ

Son olarak istilacı bir tür hakkında gelen bir haber de vatandaşlarımızın endişelenmesine neden oldu. Ancak bu tür hakkında vatandaşlarımız endişelenmekte haklı. Hem balıkçılara ciddi zararlar veren bu tür, hem de insan sağlığı için bir tehdit oluşturuyor. 

YAKINDA KARADENİZE'E DE ULAŞACAK

Akdeniz bölgesindeki illerimiz Hatay, Adana, Antalya ve Mersin üzerinden Marmara bölgesindeki illerimiz Kocaeli, İstanbul, Sakarya, Bursa ve Yalova'ya doğru istilaya geçen balığın, yakın bir zamanda ise Karadeniz bölgesindeki illerimiz Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak'ta görülmesi bekleniyor. 

Amasya, Artvin, Bolu, Giresun, Gümüşhane, Kastamonu, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Trabzon, Zonguldak diken üstüne bekliyor. Balıkçılar kırmızı alarm verdi - Resim : 1

BALIKÇILARDAN ÖNEMLİ TALEP

Bu kapsamda ise balıkçılardan önemli bir talep geldi. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Özkaya, Balon Balığı Avcılığı Destekleme Programı'nın 2024-2026 döneminde devam etmesi gerektiğini belirterek, "Desteklemeyle avlanan her bir dişi balon balığı sayesinde birçok yeni bireyin ekosisteme girişi engelleniyor." dedi. 

"BİRÇOK YENİ BİREY EKOSİSTEME DAHİL OLDU" 

Özkaya, balon balıklarının Ege ve Marmara'dan sonra Karadeniz'e ulaşmalarının öngörüldüğüne dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"İstilacı olan bu türün stoka katılım oranını düşürmek ve üzerindeki av baskısının devam etmesini sağlamak gerekiyor. Bu nedenle Balon Balığı Avcılığı Destekleme Programı'nın 2024 ile 2026 yılları arasında da devam etmesi denizlerimiz ve balıkçılarımız için çok önem arz etmektedir. Desteklemenin başladığı tarihten itibaren toplam 183 bin 974 balon balığı yakalandı. Kuyruk başına 15 liralık destekle yaklaşık 1 milyon 250 bin lira ödeme yapıldı. Desteklemeyle avlanan her bir dişi balon balığı sayesinde birçok yeni bireyin ekosisteme girişi engelleniyor. Çoğalmalarını önlemek için balon balıkları yumurtlama zamanında yakalanmalı."

Özkaya, amatör balıkçıların balon balığı konusunda bilgilendirilmesinin de önem taşıdığını sözlerine ekledi.