2 binin üzerinde hasta izlendi! Koronavirüs sonrası o belirtilere dikkat

Covid-19 Hastaları İzlem Merkezi'nde izlenen 2 binin üzerinde hastaya dair sonuçlar gelmeye başladı. Koronavirüs sonrası bazı belirtilerin uzun bir süre sonra da devam ettiği ortaya çıktı.

Koronavirüse yakalanan ve atlatan kişilere çeşitli tahlil ve tetkikler yapılarak, kalıcı bir hasar oluşup oluşmadığının araştırıldığı merkezde, dünyadaki çalışmalar ışık tutacak yeni bulgular tespit edildi. İstanbul Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tufan Tükek, izledikleri hastaların çoğunda halsizlik, çabuk yorulma ve efor kapasitesindeki azalmanın ciddi boyutta devam ettiğinin altını çizdi.

Merkezlerini açalı 8 ay olduğunu kaydeden Prof. Dr. Tükek, "İlk 3 aylık verilerin ardından, 6 aylık verileri de burada inceleme fırsatı bulduk. Burada kovid-19 geçirip takip edilen hastalarda ne gibi semptomların devam ettiği ya da hangi semptomların ortaya çıktığı önemliydi bizim için. Burada gözlemlediğimiz aslında, kovid'in en çok semptom olarak ortaya çıkan halsizlik, yorgunluk, boğaz ağrısı, ishal ve koku kaybı gibi şikayetler içerisinde ishal şikayetinin çok çabuk ortadan kalktığı, koku almanın birkaç ay içinde tekrar yerine geldiği ancak çabuk yorulma ve halsizlik şikayetinin 6 aydan beri bazı hastalarımızda devam ettiğini gözlemledik" diye konuştu.

Özellikle efor kapasitesindekinın azalma bazı hastalarda ciddi boyutta devam ettiğini belirten Prof. Dr. Tükek, "Bunlar daha çok ağır koronavirüs geçiren kişiler. Ayakta, hafif geçirenlerde bu kadar ciddi bir nefes darlığı ve halsizlik şikayeti olmuyor" şeklinde konuştu.

Sonraki Haber