Aydos Kalesi nerede? Sultanbeyli Aydos Kalesi’ne nasıl gidilir? Aydos Kalesi tarihi ve keşif hikayesi!

Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen, Keçi Kalesi adıyla da bilinen Aydos Kalesi, günümüzde kadar korunmuş, İstanbul’un stratejik açıdan önemli kalelerinden biri olarak biliniyor. Türklerin Konstantinopolis kuşatmalarında ilk geldikleri kale olan Aydos Kalesi, tarihçiler tarafından da İstanbul'a açılan kapı olarak tanımlanıyor. Peki, Aydos Kalesi nerede? Sultanbeyli Aydos Kalesi’ne nasıl gidilir? Aydos Kalesi tarihi ve hikayesi!

Aydos Kalesi nerede? Sultanbeyli Aydos Kalesi’ne nasıl gidilir? Aydos Kalesi tarihi ve keşif hikayesi!

Sultanbeyli'de 12 yıl süren restorasyon çalışması tamamlanan Aydos Kalesi bugün açılıyor. Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilen Aydos Kalesi, Türkler için İstanbul'a açılan kapı olarak tanımlanıyor.  Tarihçi Prof. Halil İnalcık’ın ilk kez 1990 yılında keşfettiği Aydos Kalesi tarih boyunca Türkler için büyük önem taşıdı.

11. yüzyıldan kalma tarihi Aydos Kalesi, 13 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılışı gerçekleştirilecek.

AYDOS KALESİ’Nİ KİM KEŞFETTİ?

Tarihçilerin kutbu olarak bilinen Prof. Halil İnalcık tarafından 1990 yılında keşfedilen Aydos Kalesi kalıntıları üzerinde 2010 yılında kapsamlı bir restorasyon çalışması başlatıldı. Tarihçi Prof. Halil İnalcık araştırmalarında Aydos Kalesi için "İstanbul'un kapısıdır. İstanbul'un Fethi Aydos Kalesi'nde başlamıştır" demiştir.

AYDOS NE DEMEK, ANLAMI NE?

Aydos Kalesi veya diğer adıyla Keçi Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu dönemindeki adı "Aetos" (Αετός), Yunancada "kartal" anlamına geliyor.

AYDOS KALESİ TARİHİ VE HİKAYESİ

Aydos Kalesi, 11. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edildi. Aydos Kalesi, stratejik konumu sayesinde önemli bir işlev gördü. Osmanlı Padişahı Orhan Gazi, kalenin alınması için Abdurrahman Gazi, Akça Koca ve Konur Alp'i görevlendirdi. Önce Samandıra kalesini ele geçiren Osmanlı kuvvetleri, daha sonra Aydos Kalesi'ni kuşattı.

Kalenin fethine ilişkin Osmanlı tarihçisi Aşık Paşazade'nin aktardığı aşk hikayesi şöyle:

"Kale tekfurunun adı verilmeyen kızı, rüyasında bir çukura düşmüşken kendisini kurtaran bir genç görür. Ona aşık olur. Yerleşimi kuşatan Osmanlı askerlerinin başında Abdurrahman Gazi'nin yüzünü görünce rüyasındaki kahraman olduğunu hatırlar ve kaleyi onlara teslim edeceğini bildiren bir notla birlikte askerlere bir taş atar. Kaleyi kuşatan askerlerin başında olan Abdurrahman Gazi'ye sahte bir geri çekilme yapmalarını, sonra gece bir baskın ile geri gelmelerini, kendisinin onları içeri alacağını söyler. Bunun üzerine Osmanlı ordusu geri çekiliyormuş izlenimi yaratarak uzaklaşır. Kaledekiler de Osmanlı askerlerinin kaçtığını düşünür. Gece tekrar dönen Osmanlı ordusu Komutanı Abdurrahman Gazi, tekfurun kızı tarafından içeri alınır, daha sonra kale kapıları açılarak Osmanlı askerleri kaleyi ele geçirir. Tekfur kızı ile Osmanlı Komutanı Abdurrahman Gazi arasında geçen bu aşk daha sonra mutlu bir şekilde sonlanır ve bir de çocukları olur." 

Bu şekilde kaleyi bütün zenginlikleriyle ele geçiren Osmanlılar, 1328'den itibaren bölgenin de hakimi oldu. Abdurrahman Gazi de "Aydos Fatihi" olarak anılmaya başlandı.

İzmit'in fethinden sonra çok beğendiği bu şehre yerleşen Orhan Gazi'nin Aydos Kalesi'ni ihtiyaç kalmadığı için yıktırdı. Aydos Kalesi, 1328 senesinde Orhan Gazi devrinde Abdurrahman Gazi komutasında bulunan Osmanlı Ordusu tarafından fethedilmiş olup kalenin fethindeki amaç Gebze Kalesi'ni fethetmek için buradan gelebilecek olan Bizans yardımlarının önünü kesmek olarak ifade edilmektedir. Aydos Kalesi, Doğu Roma İmparatorluğu döneminde inşa edilmiştir. Aydos Kalesi, o dönemki adı "Aetos" olan kale, Yunan dilinde "Kartal" manasına gelmektedir. On birinci yüzyılda Türklerin Konstantinopolis'e yaklaşmaları üzerine kalenin önemi artmıştır. Aydos Kalesi'nin konumu ve mimari nitelikleri incelendiğinde dış duvarlarından itibaren 26.000 metrekarelik alanı kapladığı görülmektedir. Kalenin imarının ilk aşamalarının 11.-12.yüzyılda olduğu bilinmektedir. Kalenin iç ve dış olmak üzere iki suru bulunmaktadır. Burçları ise iç savunma duvarında altı, dıştakinde ise yedi adet olmak üzere toplam 13 adettir.

AYDOS KALESİ NEREDE?

Aydos Kalesi İstanbul’un Sultanbeyli ilçesindeki Aydos Tepesi'nin 325 metrelik uzantısında bulunuyor. Kale çevresiyle birlikte birinci derecede arkeolojik sit ilan edilmiştir.

AYDOS KALESİ’NE GİRİŞ ÜCRETLİ Mİ?

Sultanbeyli Belediyesi'nin servis araçlarının hizmet verdiği Aydos Kalesi, ücretsiz olarak ziyaret edilebiliyor.

SULTANBEYLİ AYDOS KALESİ’NE NASIL GİDİLİR?

Sultanbeyli bölgesindeki en çok ziyaret edilen yerlerden Aydos Kalesi adresine toplu taşıma ile ulaşılabiliyor. Aydos Kalesi yakınından geçen otobüsler 131SB, 131Ü, 18K, KM72.