Baharın gelişini müjdeleyen ilk cemre bugün toprağa düşüyor!

İnanışa göre, baharın gelişinin müjdecisi olan cemrelerden ilki bugün havaya düşüyor. Cemrelerin ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düştüğü kabul edilen bu durum, güneş ışınlarının yeryüzüne düşerek doğayla temas etmesini temsil ediyor.

Baharın gelişini müjdeleyen ilk cemre bugün toprağa düşüyor!

Güneş ışınlarının yeryüzüne düşerek doğayla temas etmesini temsil eden ve üç farklı türü olan cemrenin her birinin yedi gün arayla düştüğüne inanılan cemre, ilk önce havaya, ardından suya ve son olarak toprağa düşer ve bu sayede hava, su ve toprak yavaş yavaş ilkbaharın etkisiyle ısınmaya başlar.

Üç tane olan cemrenin birincisi havaya (19-20 Şubat), ikincisi suya (26-27 Şubat) ve üçüncüsü de (5-6 Mart) toprağa düşer.

Cemre düşmesi hayvancılıkla uğraşanlar için soğuk nedeniyle dışarıya çıkartamadıkları hayvanların otlaklara kavuşma zamanının yaklaştığını, tarımla uğraşanlar için de toprağın işlenme dönemine gelindiğini ifade ediyor.

"Ateş", "kor" anlamına gelen cemrenin her yıl şubat ayı sonunda başlayan takvime göre önce havaya, sonra suya, son olarak da toprağa düştüğü kabul ediliyor. "cemre düşmesi", bahar bayramı nevruzun yaklaştığına da işaret ediyor.