Bakan Nebati: Cari açıkta müjdeli rakamları göreceğiz

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati Meclis'te yaptığı açıklamada "Cari açıkta yıl sonunda müjdeli rakamları göreceğiz." ifadelerini kullandı.

Bakan Nebati: Cari açıkta müjdeli rakamları göreceğiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde bütçe görüşmeleri devam ediyor. 

Bütçe görüşmelerinde konuşan Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, "İhracatımız güçlü bir şekilde ilerliyor. Türkiye bu yıl da dünya ülkelerinden pozitif ayrışacak. Cari açıkta yıl sonunda müjdeli rakamları göreceğiz" ifadelerini kullandı. 

Bakan Nebati, "Salgının yıkıcı etkisini telafi eden ülkelerden olduk" dedi. 

"Maliyeti devlet üstleniyor"

"Dışa bağımlılık gibi olumsuz etkileri göz ardı edemeyiz" diyen Bakan Nebati, "Artan maaliyet enflasyonunun tüketicilerimize sınırlı yansıması için önemli bir bölümü sırtıyoruz. Maliyetleri tüketicilere sınırlı olarak yansıtıyoruz. Doğalgaz'da  maliyetin 4'te 3'ünü devlet üstleniyor" dedi. 

Asgari ücret açıklaması! 

Bakan Nebati merak edilen asgari ücrete ilişkin de açıklama yaptı. Nebati, "Herkesin beklentilerini karşılayacak bir artış yapmayı planlıyoruz. İşçi kardeşlerimiz rahat etsinler. Nasıl ki, enflasyonun 19 yıl boyunca toplam ve her yıl itibarıyla üzerinde asgari ücret verdiysek, bugün de işçimizin yanında olmaya devam edeceğiz" açıklamasında bulundu.

MTV indirimi

2022 yılına ilişkin Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarlarına uygulanacak yeniden değerleme oranı yüzde 36,2 olarak duyurulmuştu ama Cumhurbaşkanımız yetkisi çerçevesinde yeniden değerleme oranını yüzde 25'e düşürüyoruz.

Bütçe açığının yüzde 3 buçuğun da altında olacağını tahmin ediyoruz. Önümüzdeki dönemde maliye politikamızı şeffaf seçici ve odaklı olarak devam ettireceğiz. 2022 bütçemizi de bu anlayış ile hazırlayarak yüce Meclis'imize sunmuş bulunmaktayız.

Vergi tahsilatında etkinliği artıracak ve kayıt dışılıkla mücadelemizi kararlılıkla devam ettireceğiz. Salgın döneminde vergi borçlarının yapılandırılmasına, olanak sağladık. Çiftiçimizi desteklemek için, gelir vergisini kaldırdık. 

Kuraklık desteği

Aralık ayının ikinci yarısından itibaren kuraklıktan zarar gören 651 bin üreticimize toplamda 2,6 milyar TL kuraklık desteği ödemesi yapacağız.