Beşiktaş’ta ‘Kedi Müzesi’ açıldı: "Hayvan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturmalıyız"

Şair Sunay Akın, Oyuncak Müzesi'nden sonra şimdide Kedi Müzesi kurdu. Müzenin açılışı bugün 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde yapıldı. Akın, "Korumacılık düşüncesini, doğa sevgisini, hayvan sevgisini, insan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturmalıyız" diye konuştu.

Beşiktaş’ta ‘Kedi Müzesi’ açıldı: "Hayvan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturmalıyız"

Beşiktaş Belediyesi, 4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde masallar, oyuncaklar, oyunlar ve çizgi roman tarihindeki kedilerin aynı çatı altında bir araya geldiği ‘Kedi Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi.

Açılış, Çırağan Hizmet Binası’nda; Beşiktaş Kaymakamı Oğuzhan Bingöl, Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat, Sanatçı Sunay Akın, Sunucu Metin Uza, Yazar Nebil Özgentürk, Ressam Gürbüz Doğan Ekşioğlu ve hayvan severlerin katılımıyla gerçekleşti. 

"HAYVAN SEVGİSİNİ GELECEĞE AKTARAN NESİLLER OLUŞTURMALIYIZ"

Açılışta konuşan Sunay Akın, “Oyuncak Müzesi’nden sonra hiç boş durmuyorum ve acaba çocuk dünyasıyla ilgili daha farklı neler yapılabilir diye düşünüyorum. Herkes gibi ben de doğaya, hayvanlara yapılan haksızlıklara karşı kayıtsız kalamıyordum. Kesilen ağaçlar, şiddet gören hayvanlar ki ne yazık ki böyle bir toplumda kadınlar da payına düşeni alıyor. Bir şey yapmalıyız. Yani korumacılık düşüncesini, doğa sevgisini, hayvan sevgisini, insan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturmalıyız. Bu düşünceyle Kedi Müzesi kurmaya karar verdim. Neden kedi? Çünkü uygarlık tarihinde insana en yakın olan hayvan hep kedi olmuş. Evet, köpek de var, kuş da var, at da var ama en yakın kedi” açıklaması yaptı. 

Beşiktaş’ta ‘Kedi Müzesi’ açıldı: "Hayvan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturmalıyız" - Resim : 1

"15 YIL ARAŞTIRDIK"

Müze için masal, oyun, oyuncak ve çizgi romandaki bütün kedilerin peşine düştüklerini beliten Akın sözlerine şunları ekledi: 

“Bu görmüş olduğunuz müze bu anlamda ilktir. Yani hayal dünyasınınki kedi… Aslında bu kediler yok. Ama biz, çocukların dünyasına, oyun dünyasına, hayvan sevgisini daha çok en çok kediyle koymuşuz. Müzeyi gezerken de size bunu anlatacağım. 15 yıl araştırdık. Araştırmalar, çalışmalar, eserler, müze değeri taşıyan eserler… Burada sanayi devrimden sonra üretilen ilk oyuncak kedileri de göreceksiniz. Müzeyi nasıl hayata geçirebilirim diye düşünüyor, birisi beni anlar diyorken sevgili Rıza Akpolat beni anladı.” 

 AKPOLAT: 'OH' DEDİĞİMİZ GÜNLERDEN BİRİ  

Beşiktaş Belediye Başkanı Rıza Akpolat ise “Bugün aslında ‘oh’ dediğimiz günlerden bir tanesi. Yangınlar, seller, deprem, pandemi, savaş gibi bir seçim derken böyle hiç nefes alamadık. Dolayısıyla yapmamız gereken, öncelememiz gereken birçok konuyu mecburen öteledik. Ama başında hayalini kurduğumuz bu güzel eseri, bu güzel müzeyi bugüne kazandırdık. Başta Sunay hocam olmak üzere emeği geçen herkese yürekten teşekkür ediyorum. Gerçekten çok büyük emek var burada. Burası bizim tarihi alanlarımızdan bir tanesi. Hem Beşiktaş Belediyesi'nin eski binası. Hem burada belediye meclis salonumuz vardı. Kamu kurumları sıkıcıdır. Normalde insanı bunaltır. Ama burası müzeyle çok keyifli hale gelecek” dedi.

Beşiktaş’ta ‘Kedi Müzesi’ açıldı: "Hayvan sevgisini geleceğe aktaran nesiller oluşturmalıyız" - Resim : 2

“BURASI ÇOCUKLARIN MERKEZİ OLSUN İSTİYORUZ"

 Akpolat sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Aslında duymak istediğimiz ses öğrencilerimizin cıvıltılı sesleridir. Başından beri bunların hayalini kuruyorduk ama bugüne nasip oldu. Dolayısıyla bu güzel alanı kazandırdık. Biliyorsunuz ki Beşiktaş, Türkiye'ye bir vesileyle gelen herkesin mutlaka uğradığı, nefes aldığı bir yer. İnsanların Beşiktaş'a gelmek için bir bahanesi daha var. Türkiye'nin bütün çocuklarını burada ağırlayacağız. Onlarla ilgili bir çalışma programımız var. Hazırlığını yapıyoruz, burası onların merkezi olsun istiyoruz. Buradaki diğer hizmet alanlarını da taşıyacak bir yer bulursak buranın tamamını aslında bir Boğaziçi Müzesi'ne ya da bir Cumhuriyet Müzesi'ne dönüştürmek istiyoruz.”