Tek tek uyardılar! Savaşın ayak sesleri

Beyaz Saray, ABD vatandaşlarının önümüzdeki 24 ile 48 saat içinde Ukrayna'yı terk etmeleri gerektiğini açıkladı.

Tek tek uyardılar! Savaşın ayak sesleri

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Danışmanı John Sullivan, günlük basın toplantısında Ukrayna krizine ilişkin açıklamada bulunuyor.

Sullivan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Ukrayna'da ikamet eden Amerikan vatandaşlarını, önümüzdeki 24 ila 48 saat içinde ülkeyi terk etmeye çağırıyoruz.

Polonya ve Romanya'ya gönderilen Amerikan askeri personli, Ukrayna'da Rusya'ya karşı savaşmak için gönderilen askerler değil.

Sullivan ayrıca durumun vahimleştiğini ve Ukrayna'daki Amerikalıların "derhal" ülkeyi terk etmesi gerektiğini söyledi.

Jake Sullivan Beyaz Saray'da gazetecilere verdiği demeçte, "Açık olmak istiyorum: birçok spekülasyona rağmen Rusya’nın işgali Olimpiyatlardan sonra gerçekleşecek. Olimpiyatlar sırasında da başlayabilir. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin böyle bir karar almıştı.”

 

İsrail'den ayrılma kararı

İsrail merkezli medya kuruluşu Haaretz’in haberine göre, İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, cuma günü, Ukrayna-Rusya sınırında tansiyon yükselirken ‘Rus işgali endişesiyle’ İsrailli diplomatların ailelerini Ukrayna'dan tahliye etmeye karar verdi.

Ayrıca Dışişleri Bakanlığı, vatandaşlarına “Ukrayna'ya gitmeyin” uyarısı yayınladı.

Bakanlık ayrıca, şu anda Ukrayna'da bulunan İsraillilere yönelik ülkede kalış sürelerini uzatmayı yeniden gözden geçirmelerini ve olası çatışma noktalarından kaçınmalarını tavsiyesinde bulundu.

Diplomat ailelerinin tahliye kararı, bakanlığın Rusya'nın Ukrayna sınırı yakınında düzenlediği askeri tatbikatın ardından Cuma günü erken saatlerde bir durum değerlendirmesi yapması sonrasında geldi. Şimdiye kadar, İsrailli diplomatların aile üyeleri olan 40 kişi tahliye edildiği bildirildi.

İngiltere'den de uyarı geldi

İngiltere, vatandaşlarından Ukrayna'ya seyahat etmemelerini ve oradaki vatandaşlarından da ülkeden ayrılmalarını talep etti.

Dışişleri Bakanlığının açıklamasında, Ukrayna'ya seyahat tavsiyesinin güncellediği belirtildi.

İngiliz vatandaşlarına Ukrayna'ya seyahat etmemeleri tavsiye edilen açıklamada, "Şu anda Ukrayna'da bulunan İngiliz vatandaşları da ticari araçlar halen varken ayrılmalı." denildi.

Açıklamada, Rus kuvvetlerinin Ukrayna sınırlarına yığılmasının askeri harekat tehdidini artırdığı ve bu nedenle fazla büyükelçilik personeli geri çekme kararı alındığı ifade edildi.

İngiltere'nin açıklaması, ABD Başkanı Joe Biden'ın tüm ABD vatandaşlarının Ukrayna'yı terk etmeye çağırmasından bir gün sonra geldi.