Beyaz Saray'dan F-16 açıklaması: Biden kongreye danışarak iletmeyi planlıyor

Beyaz Saray Ululsal Güvenlik Danışmanı Jack Sullivan, Türkiye'ye F-16 satışıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Sullivan, "Biden F-16'ların Türkiye'ye satışını kongreye danışarak iletmeyi planlıyor." ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray'dan F-16 açıklaması: Biden kongreye danışarak iletmeyi planlıyor

Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta bugün başlayacak NATO zirvesi öncesi konuşan Sullivan , Türkiye'ye F-16 satışı konusu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Sullivan, "Türkiye'nin AB'ye üye olma isteği İsveç'in NATO üyeliği ile bağlantılı değil. Biden F-16'ların Türkiye'ye satışını Kongre'ye danışarak ilerletmeyi planlıyor" dedi.

Sullivan açıklamasında ayrıca Ukrayna'nın NATO üyeliği için bir yol haritası çizileceğini ancak zaman için kesin bir takvim verilemeyeceğini belirtti.

ZİRVE ÖNCESİ DİPLOMASİ TRAFİĞİ

Türkiye dün İsveç’in NATO üyeliğine destek vereceğini açıkladı. Açıklamanın ardından ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin ile Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler telefonda görüştü.

Türkiye Ekim 2021'de ABD’den 20 milyar dolarlık F-16 savaş uçağı ile mevcut savaş uçakları için yaklaşık 80 modernizasyon kiti satın almayı talep etmişti. Ankara, F-16 satışının İsveç'in NATO üyeliğine vereceği onay ile ilişkilendirmesinden rahatsızlık duyuyordu.

SENATO'DAN F-16 YORUMU

Son olarak, ABD Senatosu'ndaki Cumhuriyetçiler’in lideri Mitch McConnell, “İsveç’in üyeliği gerçekleşene kadar Türkiye’ye F-16 satışından yana olmayanlardanım” demişti. Senato Dış İlişkiler Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Bob Menendez’in de uzun süredir aynı görüşte olduğu biliniyor.