Alpay Azap'tan 'Dornaz Alfa' açıklaması

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap'tan, Twitter'dan 'Dornaz Alfa' ilacıyla ilgili açıklama yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı ve ilaç hakkında açıklama. Konuya temkinli yaklaşan Azap, ilacın şu ana kadar Türkiye'de hiç kullanılmadığını söyledi.

Alpay Azap'tan 'Dornaz Alfa' açıklaması

Dün gece geç saatlerde 'Dornaz Alfa' ilacı hakkında Twitter hesabı üzerinden açıklama yapan Prof. Dr. Ercüment Ovalı, "1 aydır lab.da çalıştığımız bir ilacın ismini 23 nisanda açıklayacaktık ancak o kadar etkili duruyorki insanların hayatını kurtarabilir. Insanların hayatından gün çalmak istemedik..Acilen Dornaz alfa hastaların tedavisinde klinik testlere alınmalı. Kahramanlarima tesekkur ederim" demişti. Ovalı'nın bu açıklaması Türkiye'de korona virüs nedeniyle büyük bir heyecana sebep oldu.

Açıklamanın ardından Ercüment Ovalı ve Dornaz Alfa ilacı sosyal medyada 'trend topic' oldu. Bugün ise yapılan açıklamayı değerlendiren konunun uzmanlarından ve Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alpay Azap, temkinli bir açıklamada bulundu.

Haber Global'de konuşan Azap, ilacın şu ana kadar Türkiye'de hiç kullanılmadığını, başka ülkelerde de klinik çalışma amacıyla çok küçük hasta gruplarında kullanıldığını söyledi.

"Araştırmacılar çok heyecanlı"

Çok olağanüstü günlerden geçtiğimizin altını çizen Azap, "Hastalık hızlı bir şekilde yayılıyor ve herkes elinden gelenin en fazlasını yapmaya çalışıyor. Bunun heyecanı ile bilimsel akış şemalarının dışına çıkarak açıklamalarla karşılaşıyoruz. Ben bunu araştırmacıların heyecanına ve hastalığın çok yayılıyor olmasına bağlıyorum" diye konuştu.

"Bu tür heyecanlı açıklamalar insanlarda gereksiz ve bilimsel zemini olmayan güven ve umut duydusuna sebep oluyor" diyen Azap, daha sonra hayal kırıklığı ve umutsuzluk gelişebilir diye endişeleri olduğunu ifade etti. Azap, "O yüzden bunları çok dikkatli bir şekilde değerlendirmek lazım. Çok sayıda çalışmalar var ama hala tedavide etkili olduğu bilimsel olarak kanıtlanmış bir ilacımız yok" dedi.

Azap, ilacın kullanıma girmesi ihtimaline ilişkin soruya ise, "Tedavi için kullanıma girme olasılığı var demek doğru olur. Pek çok ilaç için de bu durum söz konusu. Bizim için bir ilacın hastalık tedavisinde kullanılabilir olması için karşılaştırmalı, kontrollü çalışmalara ihtiyaç var. Ancak o zaman bunun fazladan bir katkısı olduğunu söyleyebilirsiniz. Hastalar üzerinde denenmesi gerekiyor" dedi.

Dornaz Alfa ilacı nedir?

Dornaz alfa (Rekombinan insan DNaz), human DNaz I enziminin rekombinan formudur. Bu nedenle "rekombinant human DNAz" (rhDNaz) olarak da adlandırılır. Bu ilaç, KF (Kistik Fibrozis) hastalarının mukusundaki nekroza uğramış nötro fillerden açığa çıkan çok miktardaki serbest DNA'yı yıkmak ve böylece solunum yolu sekresyonlarının viskoelastisitesini azaltmak, mukusun klirensini artırmak ve solunum yolu enfeksiyonlarının sık ve şiddetini azaltmak yoluyla akciğer fonksiyonlarını korumak ya da iyileştirmek amacıyla geliştirilmiştir.