Depreme dayanıklılığı test edin! Binada gözle görülmeyen hasarları tespit ediyor! Bina kolon röntgeni nasıl çekilir?

Yıkıcı depremlerin ardından pek çok vatandaş oturduğu binanın güvenliğini ve sağlamlığını sorgulamaya başladı. Bina hasar tespit çalışmalarında etkili yöntemlerden olan ‘bina röntgeni’ tekniği ile duvar, kolon ve kirişlerde oluşmuş fakat gözle görülemeyen hasarların tespiti sağlanabiliyor. Yeni nesil bir yöntem olan bina kolon röntgeninin nasıl uygulandığı, binaya zarar verip vermediği en çok araştırılan konuların başında geliyor. Peki, Depreme dayanıklılığını test eden bina röntgen çekimi tekni

Depreme dayanıklılığı test edin! Binada gözle görülmeyen hasarları tespit ediyor! Bina kolon röntgeni nasıl çekilir?

Deprem felaketi Türkiye’nin deprem gerçeğini bir kez daha gözler önüne serdi. Uzmanların binaların güvenliği konusunda vatandaşlara yaptığı uyarılar ve binalarda yapılan hasar tespit çalışmaları vatandaşları önlem almaya yöneltiyor. Bunlardan bazıları teknik analizleri içeren yöntemlerden oluşuyor. Özellikle bina röntgeni ile depreme karşı binanın dayanıklılığı ortaya konuluyor. Peki, Bina röntgeni nasıl çekilir? Kolon kiriş röntgeninde hangi hasarlar görülebilir?

BİNA RÖNTGENİ NASIL ÇEKİLİR?

Bina röntgeni çeken firmalarla anlaştığınızda ya da kamu kurumu talebinizi uygun bulup tetkike geldiğinde, öncelikle görerek gözlem yaparlar. Bunun ardından gerek görülürse kolonların röntgeni çekilir ya da karot alınarak laboratuvara gönderilir. Bunun yanında zemin etütü de yapılır.

Betonarme bir binada betonlar ana taşıyıcıdır ve inceleme yapan uzmanlar öncelikle taşıyıcı betonlardan karotlu numune alıyor. Ama bina röntgeninde inşaat mühendisleri röntgen cihazı ile binaların tespitini yapabiliyor. Bu cihazla binanın demirlerinde paslanma olup olmadığı kontrol ediliyor, binanın taşıyıcı sistem rölevesi çıkartılıyor.

Röntgen çekildikten sonra binanın deprem güvenlik analizi için özel yazılımlar ile bina, dışarıdan nasıl görünüyorsa aynı şekilde modelleniyor. Eldeki tüm bilgiler, veri olarak giriliyor ve üzerine insan yükü, eşya yükü, duvar yükü, fabrikaysa makine yükü gibi bilgilerin hepsi sisteme yükleniyor. Bu verilerle orada bir deprem simülasyonu yapılıyor. O bölgede öngörülen en şiddetli deprem simüle ediliyor ve binada hangi kolonda hangi kirişte hangi taşıyıcı sistemde hasar olacağı, binanın göçüp göçmeyeceği, hatta ağır hasar mı hafif hasar mı alacağı test ediliyor.

BİNA RÖNTGEN ÇEKİMİ BİNAYA ZARAR VERİR Mİ?

Geleneksel tarama ve test yöntemlerinin aksine bina röntgen çekimi cihazı binaya zarar vermiyor. Tamamen elektronik olan cihaz tarama yöntemi ile yapılan bina röntgeni, görülmeyen hasarları tespit edebiliyor.