700 bin işçisinin zam pazarlığında kritik dönemeç! Kamu işçisine yapılacak zam, ek ödeme ve ikramiye yolda!

700 bin işçiyi ilgilendiriyor! Zam, ek ödeme ve ikramiye belli olacak. Kamu işçisinin zam görüşmelerinde bu hafta kritik sürece giriliyor. İşçi ve işveren kesimini temsil eden taraflar masada buluşacak ve işverenin ilk teklifi ortaya çıkacak. 2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde maaşlara yapılacak zam, refah payı ve enflasyon farkı gibi konular netlik kazanacak.

700 bin işçisinin zam pazarlığında kritik dönemeç! Kamu işçisine yapılacak zam, ek ödeme ve ikramiye yolda!

Yüzbinlerce işçinin gözü kulağı zam pazarlığında! Kamu işçisinin ücretlerine yapılacak zamlar ile, alacağı refah payı gibi ek ödemeler ve enflasyon farkı taleplerinin ne olacağı netlik kazanacak. Bu hafta bir araya gelecek işçi ve işveren tarafı, masada zammı görüşecek. Bu görüşmede işveren tarafının ilk teklifi de belli olacak.

İŞVEREN İLK TEKLİFİNİ MASAYA GETİRECEK

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri Çerçeve Protokolü görüşmelerinde süreç devam ediyor.  Görüşmelerde TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ işçi tarafını temsil ederken, işverenleri de Türk Ağır Sanayii ve Hizmet Sektörü Kamu İşverenleri Sendikası'na (TÜHİS) temsil ediyor. TÜHİS'in, 5 Nisan Çarşamba günü yapılacak görüşmede ilk teklifini masaya getirmesi bekleniyor.

İŞÇİ TARAFI TALEPLERİNİ SUNMUŞTU

İşçi tarafının 20 Ocak'ta taleplerini sunmuştu. Karayolları, Demiryolları, il özel idareleri, şeker fabrikaları, elektrik üretim santralleri, kömür işletmeleri, üniversiteler ve hastanelerin de aralarında olduğu kamu kurum ve kuruluşlarındaki işçinin zammı görüşülecek.

İŞÇİ TARAFI NE İSTİYOR?

2023 Yılı Kamu Toplu İş Sözleşmeleri görüşmelerinde işçileri temsil eden TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ'in ortak taleplerini belirlemişti. İşçi tarafının taleplerinde, aylık brüt taban ücretin 15 bin liraya yükseltilmesi, ayrıca bütün ücretlere yüzde 15 refah payı ilave edilmesi gibi başlıklar da var. Ayrıca, işçi için taban ücret artışı ve refah payının eklenmesinin sonra ise birinci altı ay için yüzde 45, ikinci, üçüncü ve dördüncü altı aylar için yüzde 5'er zam ve enflasyon farkı talepler arasında yer alıyor. 

Bunun yanında ilave tediye ile ilgili beklentiler de var. Belediye ve il özel idare şirketlerindekileri de dahil tüm kamu işçilerine ilave tediye talep ediliyor.