Koronavirüs ile ilgili doğru bilinen yanlışlar!

Birleşmiş Milletler bünyesindeki UNICEF ve Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüs ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında açıklama yaptı. 

Sarımsak koronavirüsünü engeller

Koronavirüsü ile ilgili şehir efsanelerinin en bilineni, sarımsak tüketimi. Her ne kadar doktorlar ve diyetisyenler tarafından sağlıklı olduğu sık sık hatırlatılan sarımsağın koronavirüse karşı iyi geldiğine dair net bir araştırma yok. İnsan sağlığına iyi gelen ve antimikrobiyal özellikleri olsa da sarımsağın henüz koronavirüse karşı bir savunma mekanizması oluşturduğuna dair bir kanıt yok.

Antibiyotik kullanılmamalı

Dünya Sağlık Örgütü’nün açıklamasına göre antibiyotik, koronavirüse etkili değil. Antibiyotikler sadece bakterilere etki eder, virüslere değil. Koronavirüs, bir virüs olduğu için antibiyotik kullanılmaması gerekiyor.

Dondurma yemek hasta eder mi?

Öte yandan son dönemde sık sık kamuoyunun karşısına çıkan, dondurmadan uzak durulması gerektiğine dair iddialar yalanlandı. Hem Birleşmiş Milletler’de hem de UNICEF’te görevli olan Charlotte Gornitzka açıklamalarda bulundu. Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı ve UNICEF’in Yönetici Direktör Yardımcısı olarak görev alan Gornitzka, dondurma ile ilgili iddiaları çürüttü.

“Dondurma tüketmek koronavirüse sebep olur” yönündeki iddialar hakkında İngiliz BBC’ye konuşan Gornitzka, “Dondurmalardan uzak durulması gerektiğine ya da diğer soğuk gıdaların hastalığı engellediğine dair haberler sık sık gündeme geliyor. Elbette bunlar da doğru değil” dedi.

Alkol virüsü öldürür mü?

Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı bilgilendirme dosyasında, alkol kullanımı hakkında detaylı ifadeler yer alıyor. Dünya Sağlık Örgütü “Üzerinize alkol ve klor dökmek, eğer hastaysanız bir işe yaramaz. Aksine bu tür maddeler vücuda zarar verebilir. Göz ve ağız bölgelerindeki mukoza zarına zarar verebilir” açıklamasını yaparak bu efsaneyi de çürütüyor.

Unutmamak gerekir ki alkol ve klor, dezenfekte etmek için kullanılabilir ama bunu da uygun şekilde yaparsanız etkili olur.