Bitkileri karıştırıp içenler dikkat! Yan etkileri...

Havaların soğumasıyla artan bitki çayı tüketimine dair uzmanlardan flaş bir uyarı geldi. Karıştırarak içmek, ilaçla birlikte kullanım konularına dikkat çekiliyor.

Bitkileri karıştırıp içenler dikkat! Yan etkileri...

Pandemi sürecinde bağışıklık sistemini güçlü tutmak geçen yıllara göre daha fazla önem kazandı. Soğukların artmasıyla görülmeye başlanan üst solunum yolu rahatsızlıklarının ardından vatandaşlar çareyi bitki çaylarında buluyor. Ancak bitki çaylarının bilinçsiz kullanımı vücutta daha büyük hassasiyetlere sebep olabiliyor. Fitoterapi Uzmanı-Eczacı Eda Sönmez Gürer, kullanım sıklığından birden fazla bitkinin karıştırılmasına kadar dikkat edilmesi gereken konuları anlattı.

Bulaşıcı hastalıklara karşısında bitki çaylarının önemine değinen Gürer, sözlerine şöyle devam etti: "Bu noktada bazı bitkisel çaylarla bağışıklık sistemimizi güçlendirebilir. Mevsim geçişlerinde bağışıklık sistemini güçlendirerek kişiyi hastalıklara karşı dirençli hale getiren bitki çaylarının başında ıhlamur, kuşburnu, ekinezya, zencefil ve adaçayı geliyor. Özellikle ıhlamur ve zencefilin birlikte tüketilmesi antioksidan desteği açısından daha da güçlü etkiye sahip diyebiliriz. Zencefilin tadını yumuşatmak için ise bu çayın içine bal karıştırabiliriz. Bitki çayları bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra sindirimi kolaylaştırıcı, uyumaya yardımcı, kan şekerini ve tansiyonu düzenleyici etkilere de sahip olabiliyor.”

İlaçlarla etkileşimine dikkat!

Herhangi bir bitki çayı hazırlarken bu bitkinin türü, nereden toplandığı, günün hangi saatinde toplandığı, içerisindeki aktif maddelerin farmakope standartlarına uygun olup olmadığının da önem taşıdığını belirten Gürer, "Bitki-ilaç etkileşimleri de göz ardı etmememiz önemli. Örneğin yaban mersini kalp-damar, şeker hastalığı ve göz sağlığı için kullanılırken aynı zamanda kullanılan kan sulandırıcı ilaçlar da kanama riskini arttırabilir. Bir diğer örnek zencefil, iltihabi hastalıklarda, kanser, bulantı-kusma gibi rahatsızlıklarda kullanılırken yine aynı zamanda kullanılan kan sulandırıcı ilaçların da yan etkisini arttırabiliyor" dedi.

Günde kaç bardak?

Eda Sönmez Gürer’in önerilerine göre, bir diğer önemli husus da bu çayları gün içinde çok fazla tüketmemek gerekiyor. Özel karışımlar içeren bu çayların fazla tüketilmesi vücudumuzda çeşitli toksik etkiler yapabilirken, karaciğer ve böbrekte hasar oluşturabiliyor.