Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi!

Alışveriş yapmak özellikle online platformların rahatlığıyla bir çok daha kolay ve hızlı hale geldi. Online alışverişin kolaylıklarının yanı sıra bazı hileler ile daha çok harcama yapmanızı sağlayan zararları da var. İşte en çok kullanılan dokuz hile...

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi!

Online alışveriş yaptığınız platformların ya da gittiğiniz marketinizin sizin daha çok harcama yapmanızı sağlamaya çalıştığı hiç dikkatinizi çekti mi?

Koridorlarda, en pahalı ürünler stratejik olarak göz hizasında stoklanır. Temel ürünler mağazanın en arkasında yer alır ve sizi muhtemelen sadece bir paket süt için ihtiyaç duymayacağınız yüzlerce ürünün yanından geçmeye zorlar. Ve en cazip ürünler - parlak dergiler ve şekerler - ödeme hattının her iki tarafında da sıralanır.

Bu küçük psikolojik numaralar, tüketicilerin hiç düşünmeden daha fazla harcama yapmasını sağlamak için tasarlanmıştır.

Çevrimiçi mağazaların da aynı amacı vardır. Tam olarak aynı stratejileri kullanamasalar da, dijital pazarlamacılar müşterileri aşırı harcamaya yönlendirmek için çok çeşitli yollar tasarladılar. Kullanıcı deneyimi danışmanı Harry Brignull, bizi aşırı harcamaya itmek için psikolojimizi besleyen web sitelerindeki ince tasarım özelliklerine atıfta bulunarak bu stratejileri “karanlık kalıplar” olarak adlandırdı.

Bunları nasıl tanımlayacağınızı bilmek, bütçenizi sağlam tutmanıza yardımcı olabilir.

İşte online alışveriş yaparken tanımak isteyeceğiniz en yaygın karanlık kalıplardan", hilelerden bazıları...

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 1

TÜKETİCİLERE SUÇLU HİSSETTİRME

Tüketicilerin bir şeyi seçmezlerse kendilerini suçlu hissetmelerine neden olan bir dil kullanırlar. Örneğin, çevrimiçi alışveriş yaptığınızı ve bir e-posta listesine abone olursanız yüzde 10 indirim sunan bir açılır bildirim aldığınızı varsayalım. İki seçenek sunar: biri kaydolmak için, diğeri ise "Hayır, teşekkürler, tam ücret ödemeyi tercih ederim" gibi bir iletidir. Bu ikinci seçenek, bir utanç veya suçluluk duygusu uyandırmak içindir.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 2

GERİ SAYIM SAYAÇLARI

Tüketici üzerinde baskı oluşturmak için tasarlanmıştır. Hızlı hareket etmezseniz, ürün tükenecek! Bu taktik, alışveriş yapanları daha fazla harcamaya zorlamak için zaman kısıtlılığından yararlanır.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 3

ABONELİK TEKLİFLERİ

Tüketici yinelenen siparişler için kaydolursa daha düşük bir fiyat sağlar. Amazon'un Abone Ol ve Kaydet programı harika bir örnektir. Bugün bir paket kağıt havlu almak yerine, abonelik oluşturursanız yüzde 5 tasarruf edebilirsiniz. Ve ne kadar çok satın alma işlemini otomatikleştirirseniz o kadar çok tasarruf edebilirsiniz.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 4

SINIRLI/SÜRELİ FIRSATLAR

Geri sayım sayaçlarına benzer, çünkü her ikisi de zaman azlığı fikrini kullanır. Harekete geçmemek, çok şeyi kaçırmak demektir. Bu şekilde kaybetme korkumuz üzerinde oynanıyor.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 5

ŞİMDİ AL, SONRA ÖDE

Seçenekleri, alışveriş yapanların ödemelerini genellikle birkaç hafta içinde ödenen daha küçük, faizsiz taksitlere ayırmalarına olanak tanır. Bugün 100$ ödemek yerine, gelecek ay haftada 25$'a ne dersiniz? Bu kurulum kesinlikle alışveriş yapanları cezbedebilir. 2021 Credit Karma anketi, katılımcıların yüzde 44'ünün şimdi al-sonra öde hizmetini kullandığını buldu.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 6

ÖDEME SIRASINDAKİ KİŞİSELLEŞTİLİRMİŞ ÖNERİLER

İlginizi çekebilecek farklı ürünleri önerir. Çoğu, benzersiz önerilerde bulunmak için alışveriş davranışınıza ve profilinize dayalı bir algoritma kullanır. Bazı çevrimiçi perakendeciler, profillerini oluştururken bir testi tamamlamalarını isteyerek tüketicilerin satın alma alışkanlıkları hakkında bir fikir edinir.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 7

ÜCRETSİZ KARGO VE KOLAY İADE

Alışveriş yapanları daha fazla harcamaya teşvik edebilir. Nakliye ücretleri yüksekse veya iadelerde güçlük çekiyorsa, bir şey satın alma olasılığınız daha düşük olabilir. Ocak Digital ve Coresight Research tarafından yürütülen bir ankete göre, 2021 tatil sezonunda, ücretsiz gönderim ve iadeler alışveriş yapanları indirim ve promosyonlardan daha fazla motive etti.

Sizi kandırıp harcama yapmaya iten dokuz pazarlama hilesi! - Resim : 8

SATIN ALANA ÜCRETSİZ BİR HEDİYE

Tüketicileri çevrimiçi alışveriş için fazladan bir şeyle ödüllendirir. Satın alma konusunda kararsızlarsa, onları almaya iten şey bu olabilir.

TAKİP EDER VEYA KAYIT YAPTIRIRSANIZ İNDİRİM

Bir mağazaya veya ticari kredi kartına kaydolursanız indirim sunmak. Örneğin, bir mağazanın kartını alarak yaptığınız alışverişte yüzde 20 indirim yapılması; online alışverişte bir mağazayı takip edince yüzde 10-20 indirim kuponu tanımlanması.