Çayınızı nasıl içersiniz? Doğrular, yanlışlar...

Hemen hemen hepimiz çay tiryakisiyiz. Neredeyse suyla aynı oranda çay içiyoruz. Peki doğru tüketilmediği zamanlarda aldığınız zararları biliyor musunuz? İşte çayın faydaları ve zararları....

Çayınızı nasıl içersiniz? Doğrular, yanlışlar...

Günün her saatinde hiç düşünmeden tükettiğimiz çayın yanlış kullanımı sağlık sorunlarını da beraberinde getiriyor. Çok tüketiyor olmamız da zararları daha da katlıyor.  Diyetisyen Bengü Ünal çayın doğru tüketilmesiyle sağlanan faydalarını ve de yanlış kullanılmasıyla getireceği zararları anlattı. 

Günde kaç bardak içilmeli, ne zaman içilmeli?

Türikye çayın en çok tüketildiği ülkelerden birisi... Neredeyse su oranı kadar çay tüketiyoruz. Ülke olarak olmazsa olmazımız çay hakkında daha çok bilinçlenmemiz gerekiyor. 

Çayla birlikte aldığımız şeker oranına dikkat etmemiz gerekiyor. Diyetisyen Bengü Ünal  çaya şeker ilavesi yaparak tüketmenin özellikle kalp damar rahatsızlığı, kilo alma, diyabet hatta baş ağrısı gibi birçok sağlık sorununa neden olduğunun altını çizdi.  Öğünlerle birlikte içilen çay ise demir emilimini azaltıyor. Çay içmek için en idealisi ise yemekten sonra 45 dakika beklenmesi... İlk önce özellikle kahvaltı sırasında çay içme alışkanlanlığımızdan vazgeçmek gerekiyor.  Bunun dışında gün içinde tüketilen çay miktarının da sağlığa önemli etkileri var.  Aşırı çay tüketimiyle beraber kişilerde uykusuzluk, kalp çarpıntısı, sinir bozukluğu, baş ağrısı gibi birçok sorun yaşanıyor.  Diyetisyen Bengü Ünal,  günde 4 bardaktan fazla çay içilmemesini öneriyor. Her içtiğiniz çay için estra bir bardak su içilmesi de çayın getireceği zararları önlemek açısından önemli.

Çay kanser yapar mı?  Yanlış içilirse evet...

Çayı çok sıcak içmek kanser riskini artırıyor. Çayı çok fazla sıcak içmemek gerekiyor. Çok sıcak içtiğimizde yemek borusu tahriş olabiliyor ve tahriş genellikle kansere neden olabiliyor. Çayı ılık içmek öneriliyor. Diyetisyen Ünal kanser riskini oluşturan diğer bir nedenin ise demlerken kireçli su kallanmak oluğunu söylüyor.  O yüzden içme suyu kullanmak daha sağlıklı.

Demlemek için suyun kaynamasını bekliyoruz

Diyetisyen Ünal çayı demlerken hemen hemen hepimizi büyük bir yanlış yaptığımızı söylüyor. Çay demlerken çoğumuz kaynayan suyu çayın üzerine ekliyoruz.  Suyun kaynadıktan sonra biraz dinlendirilmesi gerekiyor. Kaynadıktan sonra suyu döktüğümüzde çay yanıyor ve yanmanın etkisiyle bakteri oluşumu gerçekleşiyor. Bakteri oluşumuyla beraber de yine kanser riskini artırmış oluyoruz.

Çayı hazırlarken ve içerken yaptığımız hataları ortadan kaldırdığımız taktirde ise çay içmek oldukça sağlığı faydalı bir hale geliyor.  Kolesterolü düşürüyor, hazımsızlığı gideriyor, kan damarlarını genişleterek kanın vücuttaki dolaşımını kolaylaştırıyor. Beyni koruyor, içerisindeki Flavonoid sayesinde de antioksidan miktarı yani doğal antioksidandan bahsediyoruz, besinlerdeki antioksidan miktarını artırıyor. İçerdiği Florid sayesinde de diş çürüklerini önlemeye yardımcı oluyor" diye konuştu.