Çeteler ulusal cezaevine baskın düzenledi!

Haiti’nin başkenti Port-Au Prince’te silahlı çeteler, kentteki başlıca hapishaneyi basıp, binlerce mahkumu serbest bıraktı. “Barbekü” lakaplı çete lideri Jimmy Cherizier’in, başbakanın devrilmesi için koordineli bir saldırı ilan etmesiyle başlayan olaylar giderek büyüdü.

Çeteler ulusal cezaevine baskın düzenledi!

Hapistekiler arasında, 2021’de Haiti Cumhurbaşkanı Jovenel Moise’nin öldürülmesiyle suçlanan çete üyeleri de bulunuyordu. Başbakan Ariel Henry’nin devrilmesini amaçlayan çeteler, başkent Port-au-Prince’in % 80’ini kontrolleri altında tutuyor.

Şiddet olaylarındaki son artış, geçen Perşembe günü Başbakanın Nairobi’ye gidip, Haiti’ye Kenya öncülüğündeki bir uluslararası gücün konuşlandırılmasını görüşmesiyle başladı.

Haiti Polis Sendikası, orduyu hapishaneye yardıma çağırmıştı, ancak hapishaneye Cumartesi gecesi saldırı başladı.

Hapishanede çalışan bir gönüllü, aralarında Cumhurbaşkanı Moise’ye yönelik suikast nedeniyle hapse atılan Kolombiyalı eski askerlerin de bulunduğu 99 mahkumun, çapraz ateşte ölme korkusuyla hapishanede kalmayı seçtiklerini açıkladı.

Birleşmiş Milletler Ocak ayında, Haiti’de çete şiddeti nedeniyle son bir yılda 8400’den fazla kişinin öldüğünü açıklamıştı.