Bakan Mehmet Özhaseki’den tv100’e özel açıklama: İstanbul için özel bir yasa hazırlığındayız!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, tv100'e özel yaptığı açıklamada beklenen Marmara depremiyle ilgili "Marmara Denizi'ne bakan bütün cepheler sıkıntılı. Bu deprem 7'nin üzerinde bir şiddetinde olacak. 5 saniye sonrada 5 sene sonra da 15 sene sonra da olabilir." dedi. İstanbul'da yapılacak kentsel dönüşümle ilgili Bakan Özhaseki "İstanbul’un kentsel dönüşümünü özel bir yasayla götürmek zorundayız. Bunu erken yapabilirsek 1-1,5 ay içerisinde hazırlayacağız." dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Ankarada Neler Oluyor?' programında tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel’in sorularını yanıtladı.

Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarından satır başarı:

"DÜNYADA DEPREM RİSKİ TAŞIYAN 10 ŞEHİRDEN BİRİSİ İSTANBUL"
Türkiye bir deprem ülkesidir. En çok oynaklığın olduğu, en çok enerjinin birikip yıkıcıı depremlerin olduğu bir ülkedeyiz. Son 100 yılda 6 ve üzeri 226 deprem olmuş. Ana karamız üzerinde 1 buçuk senede bir yıkıcı bir deprem oluyor. Nerelerde fay hatları var belli. Hangi aralıklarla deprem olduğu belli. Böyle bir ortamda bir an önce tedbir almamız lazım. Dünyadaki deprem riski taşıyan 10 şehirden birisi İstanbul. Şu anda da bütün bilim insanlarının söylediği ortak karar Marmara’da bir kırılma olacağı ve buradaki sürenin dolduğu yönünde. Marmara Denizi'ne bakan bütün cepheler sıkıntılı. Bu deprem 7'nin üzerinde bir şiddetinde olacak. 5 saniye sonrada 5 sene sonra da 15 sene sonra da olabilir. O süre doldu, bizim bir an önce tedbir almamız gerekir. İstanbul'daki yapı stoğunda kayıtlara geçen 5.8 milyon bağımsız birim var. Bunlar içerisinde 1,5 milyon yapı riskli gözüküyor. İlk etapta yıkılabilecek yapı sayısı 600 bin. Yani 6 milyon yapıdan 600 bini yıkılır diyorlar. Vatandaş 10'da 1'i duyunca rahatlamasın. Her sokakta, caddede 2-3 bina yıkıldığında altyapı tahrip olur, ulaşım durur. Korkunç bir tablodan bahsediyoruz. 

Anadolu ve Avrupa yakasında rezerv alanlarımız var. İlçelerin ortasında. 350 bin konut yapma ihtimalimiz var. Mali gücümüzü deprem bölgesine verdiğimiz için bu alanları kat karşılığı müteahhitlere verebiliriz. En az bu evlerin yarısını alabiliriz. 

"YARISI BİZDEN KAMPANYASI İÇİN 1 MİLYON 20 BİN KİŞİ MÜRACAAT ETMİŞ"
Yarısı bizden kampanyası için 1 milyon 20 bin kişi müracaat etmiş. Kendi içinde yüzde 100 anlaşmış en riskli binalara parasını vereceğiz. 100-200 bin binayı oraya yaptığımızda biz İstanbul'da kentsel dönüşümü yapmış oluruz.

Belediyelerin vatandaşlarla görüşüp çöküntü alanlarını bir an önce dönüştürmeye çalışmalı. Vatandaşı ikna edip, proje hazırlamamlılar. Biz her türlü yardımı yapmaya hazırız. 

"ANKARA'DAKİ TOPLANTIYA İSTANBUL'UN 39 İLÇESİNİ, BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI ÇALIŞANLARINI DAVET ETTİK"
İstanbul'u ihmal etmiyoruz. Bu pazartesi günü Ankara'daki kentsel dönüşümlerden sorumlu bakan yardımcımızın başkanlığındaki toplantıya İstanbul'un 39 ilçesini, büyükşehir belediye başkanlığı çalışanlarını davet ettik. İlk etapta belediye teknik elemanlarını göndermesi yönünde. Ekiplerle bizim yapmaya çalıştığımız bir program yapmak. Bu yapıyı kurarken yasal hazırlıklar yapacağız. 

"İSTANBUL’UN KENTSEL DÖNÜŞÜMÜNÜ ÖZEL BİR YASAYLA GÖTÜRMEK ZORUNDAYIZ"
İstanbul’un kentsel dönüşümünü özel bir yasayla götürmek zorundayız. Daha önce İstanbul’da bu çalışmalar yapılmış ama yetmiyor. Karşımıza çıkan problemleri biliyoruz, bu işi ideoloji kavgasına dönüştüren odaları da biliyoruz.

Kentsel dönüşümde yüzde 65 sağlanırsa geriye kalanların nazıyla uğraşılmaz. Bu bile bazen yetmiyor. Daha kolaylaştırıcı tedbirler alıyoruz. Bunu erken yapabilirsek 1-1,5 ay içerisinde hazırlayacağız.