Bakan Mehmet Özhaseki’den tv100’e özel açıklama: Fay hatları kırmızı çizgimiz yerleşme yapılmayacak!

tv100'ün ilgiyle izlenen Ankara'da Neler Oluyor programına konuk olan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, "Fay hatları nerede belli, buralara yapı izni verilmeyecek. Fay hatları üzerine bir daha ev yaptırırsanız size ‘Deli’ derler. Bu bizim kırmızı çizgimiz, imarlara işliyoruz." ifadelerini kullandı. Deprem konutlarıyla ilgili Özhaseki "Şu ana kadar 179 bin konutun temeli atıldı. İnşallah evleri 1 sene içerisinde teslim edeceğiz" dedi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 'Ankarada Neler Oluyor?' programında tv100 Ankara Temsilcisi Deniz Gürel’in sorularını yanıtladı.

Mehmet Özhaseki'nin açıklamalarından satır başarı:

"YURT DIŞINDAN GELEN BÜTÜN MEVKİDAŞLARIMIZ ‘BİZDE BÖYLE BİR ŞEY OLSAYDI ALTINDAN KALKAMAZDIK’ DEDİ"
6 Şubat'ta 9 saat arayla 2 tane çok şiddetli deprem meydana geldi. Görünüşte 11 il gibi ama dolaylı olarak 18 il etkilendi. Etkilenen nüfus 14 milyon. Şu an ağır hasarlı olduğu için yıkılmak için sırasını beklenen bağımsız birim sayısı 850 bin.  Böyle bir karmaşayı, kargaşayı Allah bir daha yaşatmasın. 850 bin bağımsız birim, 320 bin tane yapı yıkılmış. Bunların altında da insanlar var, sizin 1 gün evvelinden haberiniz olsa, tedbir almak isteseniz her binaya 10 kişi tahsis etmek isteseniz 3 milyon 200 bin kişiyi hazır tutmanız lazım. Yurt dışından gelen bütün mevkidaşlarımız ‘Bizde böyle bir şey olsaydı altından kalkamazdık’ dedi.

"DEPREM BÖLGESİNDEKİ EVİNDE KALAMAYAN 1 MİLYON 903 BİN KİŞİ VAR"
Şimdi orada bizim yapmamız gereken geçici yerlede yaşanan insanları, evlere taşıyabilmek. Evinde kalamayan 1 milyon 903 bin kişi var. Bunların 55 bini çadırlarda. Yurtlarda, sosyal tesislerde 67-70 bin civarında. 312 tane konteyner kent kuruldu, buralarda 460 bin kişi kalıyor. 1 milyon 300 bin civarı insan da devletten kira yardımı alıyor. Yaşamanın zorluğunu görüyorsunuz, o insanların evlerini yaptırabilmek adına durmadan formüller üretiyoruz.

"179 BİN KONUTUN TEMELİ ATILDI"
Şu ana kadar 179 bin konutun temeli atıldı. Cumhurbaşkanımız 319 bine söz verince, 120-130 bin konutluk yer arayışı devam ediyor. İnşallah evleri 1 sene içerisinde teslim edeceğiz. Müteahhitler de hummalı bir çalışma içerisindeler.

"FAY HATLARI KIRMIZI ÇİZGİMİZ, YERLEŞME YAPILMAYACAK"
Rezerv alanlarına konut yapılınca bütün altyapıyı sıfırdan götürüyorsunuz. Yerinde dönüştürmek bizim için mecburiyet gibi. Biz istediğimiz gibi oralarda rezerv alan bulamıyoruz. Rezerv alan dediğimiz kamuya ait arazi. İstimlaka para vermek istemiyoruz. Şahis arazilerini istimlak etmek istesek ciddi bir miktar ödememiz gerekir. Hazine arazilerini istediğimiz oranda bulamıyoruz. Hatay'da yıllarda oturmuş insanları 25 kilometre ötedeki düz bir araziye taşıyamazsınız. 3-5 kilometre çevredeki arazilere bakılıyor, onu bulamıyorunca tıkanıyorsunuz. İnsanlar yaşadıkları bölgelerden uzaklaşmak istemiyor. Kentsel dönüşümün en büyük sorunlarından bir tanesi bu. Yerinde dönüşüm yapalım dedik. Yapı yasağı getireceğimiz yerler var, buraları asla vermeyeceğiz. Fay hatları nerede belli, buralara yapı izni verilmeyecek. Fay hatları üzerine bir daha ev yaptırırsanız size ‘Deli’ derler. Bu bizim kırmızı çizgimiz, imarlara işliyoruz. 

"YERİNDE DÖNÜŞÜM İÇİN 57 BİN KİŞİ BAŞVURDU"
Bir evin metrekaresi 9-10 bin TL'ye mal oluyor. 100 metre brüt 1 milyon liraya mal oluyor. Biz onun yarısını hibe olarak veriyoruz, yarısını da 2 sene ödemesiz 10 sene vadeli veriyoruz, faizsiz. Müthiş bir ilgi oldu, şu anda 3. Gün doldu. Buraya gelmeden önce arkadaşlara sordum, 57 bin kişi başvurmuş. Günde 20 bin kişi ‘Ben yerinde dönüştürmek istiyorum’ diyor. Başvuru süresi için 3 ay kadar devam edelim diyoruz. İlk müracat edenler incelemeye başladık. 

"ŞEHİR MERKEZLERİNDE ‘MEYDAN’ DİYEBİLECEĞİMİZ YERLERİN TAMAMININ İNŞAATINA BAKANLIK OLARAK BAŞLIYORUM"
Şehir merkezlerinde ‘Meydan’ diyebileceğimiz yerlerin tamamının inşaatına Bakanlık olarak başlıyorum. Kimsenin insafına bırakmayacağım, o şehirlere imza da atmak istiyoruz. Gelecek hafta Malatya’da ‘Meydan’ projesine başlayacağız. 100-200 yıl o meydan numune olarak orada kalacak. 

"İNSANLAR NE ZAMAN EVLERİNE DÖNECEK?"
1 sene sonra büyük ihtimalle dışarıda verdiğimiz sayı yarı yarıya düşer. Çadırda, konteynırda kimse kalmamış olur. Kirada olanlar biraz daha devam eder. En acilleri evlere alacağız. Yaptırdığımız rezerv alanalardaki evlere önce yapı yasağı gelmiş yerde evi olanlara evlerini veririz. 

Bir yardımcımı deprem bölgesinde görevlendirdik. Arkadaşımız günlerdir orada, evine hiç gelmedi. Bugün sabah Antep'te, öğleden sonra Kahramanmaraş'ta akşam Hatay'da.