Çörekotu ile hem zayıflayın hem de hastalıklara savaş açın

Günümüz dünyasında ise yapılan araştırmalar arttıkça görülmüş ki, çörekotunun içerdiği fitokimyasallar sayesinde kanserden diyabete, astımdan, kalp hastalıklarına kadar bir çok hastalıkta iyileştirici ve geliştirici etkisi bulunuyor. Peki çörekotunun diyette nasıl, ne kadar kullanalım? Hangi hastalıklarda ne gibi etkileri var?

İnsülin direnci ve diyabet ile mücadelesi: Yapılan son araştırmalara göre, çörektounun pankreastan salgılanan beta hücrelerin yenilenmesinde ve daha sağlıklı salgılanmasında etkili olduğu, bu özelliği ve içerdiği lif sayesinde insülin direnci ve diyabet hastalarının tedavisinde oldukça yararlı olduğu biliniyor. Aynı zamanda diyabetle beraber ortaya çıkan kas ağrıları, kabızlık/gaz/şişkinlik hazımsızlık gibi semptomların hafiflemesinde de kullanılıyor.  

Zayıflama üzerine etkisi: Çörekotunun kan şekerini dengeleme özelliği aynı zamanda iştahın da dengelenmesini ve sık sık acıkmaların azalmasını sağlıyor. Bu sayede de kilo vermeyi kolaylaştırıcı ve metabolizmayı hızlandırmada etkileri bulunuyor.

Süt arttırıcı etkisi: Gebelerde kullanımı önerilmemekle birlikte, emziren annelerde süt arttırıcı özelliği oldukça yaygındır. Aynı zamanda, bu dönemlerde vücudun hastalıklara karşı daha dirençli olmasını ve lohusalık döneminin daha rahat geçmesini sağlayabiliyor.

Anti-viral etkisi: Karaciğer, vücuda giren zararlı maddelerin parçalanmasına ve atılmasında yani bilinen adı ile detokstan görevli organımızdır. Yapılan araştırmalar da göstermiş ki, çörekotu karaciğerde toksik maddelerin oluşmasını engelleyebiliyor ve vücuda giren zararlı maddelerin daha kolay uzaklaşmasını sağlayabiliyor. Bu sayede vücuda giren virüs ve bakteriler ile de daha kolay mücadele etmeyi sağlıyor.

Astım-bronşit: Astım hastaları üzerinde yapılmış çalışmalar 3 ay boyunca düzenli olarak kullanılan 1 doz çörekotunun astım semptomlarını hafiflettiği ve şiddetini azalttığı görülmüş.

Anti-Kanser: İçerdiği fitokimyasallar ve antioksidanlar sayesinde, kanserden koruyucu aynı zamanda kanser hücrelerinin büyümesini engelleyici özelliği olduğu biliniyor. Özellikle beyin tümörleri üzerinde yapılan çalışmalar bu özelliğini kanıtlar nitelikltedir.

Çörekotu, sofralarımızdan eksik etmememiz gereken, benim de danışanlarımın diyet listelerinde sık sık yer verdiğim, özellikle insülin direnci ve diyabete sahip olan kişilerde olumlu etkilerini gördüğüm hem yağını hem de tohumunu kullandığım bir fonksiyonel besin. Fakat unutulmamalıdır ki, hiçbir besin tek başına mucizevi değildir. Tüm bu özelliklerden yararlanabilmek için sağlıklı ve dengeli beslenmek şart!