Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, Erdoğan- Putin görüşmesi için konuştu: Ümit ediyoruz ki başarıya ulaşmış oluruz, çünkü bu tüm dünya için gerekli

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin’in tahıl koridoru için yapacağı zirvede son durumun ele alınacağını ifade etti. Rusya'nın tahıl koridoru girişiminden çekilmesinin ardından dünyadaki gıda fiyatlarının artmaya başladığına dikkat çeken Kılıç, “Ümit ediyoruz ki başarıya ulaşmış oluruz, çünkü bu tüm dünya için gerekli" dedi.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, Erdoğan- Putin görüşmesi için konuştu: Ümit ediyoruz ki başarıya ulaşmış oluruz, çünkü bu tüm dünya için gerekli

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Büyükelçi Akif Çağatay Kılıç, A Haber canlı yayınına katılarak gündeme ilişkin soruları yanıtlayıp değerlendirmelerde bulundu.

ERDOĞAN- PUTİN ZİRVESİNİN HAZIRLIKLARI SÜRÜYOR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 4 Eylül Pazartesi günü Rusya'nın Soçi kentinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile bir araya geleceği zirvenin hazırlıklarının devam ettiğini söyledi.

Tahıl koridoru anlaşmasının hayata geçirilmesinin üzerinden bir yıl geçtiğini anımsatan Kılıç, Rusya'nın belli şartlar sağlanmadığı sürece anlaşmaya dönmeyeceğini beyan ettiğini hatırlattı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Kılıç, Erdoğan- Putin görüşmesi için konuştu: Ümit ediyoruz ki başarıya ulaşmış oluruz, çünkü bu tüm dünya için gerekli - Resim : 1

“RUSYA'NIN TAHIL KORİDORU GİRİŞİMİNDEN ÇEKİLMESİNİN ARDINDAN DÜNYADAKİ GIDA FİYATLARI HEMEN ARTMAYA BAŞLADI”

Rusya ile görüşmelerde anlaşmazlık noktaları üzerinde durulduğunu ifade eden Kılıç, "Pazartesi günü yapılacak zirvede Sayın Cumhurbaşkanımız ile Sayın Putin'in bir araya gelecekleri görüşmede son durum ele alınacak. Ümit ediyoruz ki başarıya ulaşmış oluruz, çünkü bu tüm dünya için gerekli. Rusya'nın tahıl koridoru girişiminden çekilmesinin ardından dünyadaki gıda fiyatları hemen artmaya başladı." diye konuştu.

Alternatif tahıl koridoruyla ilgili soruya Kılıç, teknik olarak çözülmesi gereken konular üzerinde ilerleme kaydetmek gerektiğini, çözümün siyasi iradeye bağlı olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın eylül ayında New York'ta yapılacak Birleşmiş Milletler zirvesinde ABD Başkanı Joe Biden ile görüşmesine ilişkin soruya Kılıç, 8-10 Eylül arasında Hindistan'da gerçekleşecek G-20 Zirvesi'nde görüşmelerin planlandığını, oradaki görüşmelerin durumuna göre New York'taki görüşmelerin mahiyetinin ortaya çıkacağını bildirdi.

“TÜRKİYE- SURİYE ARASINDA GÖRÜŞMELER VAR”

Kılıç, Suriye ile ilişkilerin hangi düzeyde sürdüğüne ilişkin soru üzerine, şunları kaydetti:

"Görüşmeler tabii ki var. Bu görüşmeler çeşitli seviyelerde, çeşitli kurum ve kuruluşlar üzerinde oluyor. En üst seviyeye çıkması için çözülmesi, karara bağlanması gereken konular var. Sert ve temeli olmayan bazı yaklaşımların aşılması gerekir. Bu konularda bizim görüşümüz ve duruşumuz net. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğüne saygılıyız. Orada herhangi bir bölgede bir terör unsurunun kontrolü altında oluşacak bir duruma da 'evet' diyecek halimiz yok. Dolayısıyla kendi güvenliğimiz, bölgenin güvenliği ve Suriye'nin güvenliği açısından attığımız birtakım adımlar var. Bunları da anlatıyoruz. Ümit ederim ki oradaki yöneticiler de bunu görürler."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN, YUNANİSTAN’A GİDEBİLİR

Türkiye'nin Yunanistan ile ilişkileri sorulması üzerine Kılıç, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Birleşmiş Milletler Zirvesi'nde görüşeceklerini, ondan sonra iki liderin Yunanistan'ın önerisiyle Selanik'te yüksek düzey işbirliği toplantısına katılacağının mevzubahis olduğunu bildirdi.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun Türkiye ziyaretine ilişkin soruya Kılıç, Netanyahu'nun sağlık sorunları nedeniyle ziyaretin ertelendiğini hatırlatarak, G-20 zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Netanyahu'nun görüşme olasılığı bulunduğunu belirtti.