Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD basınında geniş yankı uyandırdı! Çarpıcı analiz yayınlandı: Yeni jetler lütfen

ABD merkezli Politico, Türkiye'nin dış politikasına dair geniş çaplı bir analiz yayınladı. Söz konusu analizde F-16 satışına dair dikkat çeken ifadeler kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD basınında geniş yankı uyandırdı! Çarpıcı analiz yayınlandı: Yeni jetler lütfen

Hem İsveç hem de Finlandiya’nın NATO’ya katılımı Türkiye'nin onayına takıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın NATO Zirvesi’nde önemli temaslarda bulundu.

Erdoğan aynı zamanda Yunanistan Başbakanı Miçotakis ile 16 ay sonra ilk kez görüştü.

İki lider temaslarında bölgesel ve küresel sorunları ele alırken Miçotakis, görüşmenin 'olumlu' bir havada geçtiğini söyledi. Yunan basınına göre Erdoğan ile Miçotakis'in bir sonraki görüşmesi sonbaharda New York'ta olacak. Etnos'a göre görüşmenin ana konusu jeopolitik sorunlar olacak.

Öte yandan ABD merkezli Politico, Vilnius zirvesi sonrası yaptığı detaylı analizde İsveç'in NATO'ya girme süreci ele alındı.

“YENİ JETLER LÜTFEN”

Türkiye'nin 40 yeni F-16 ve modernizasyon kitleriyle hava kuvvetlerini yenilemeye çalıştığını belirten Politico, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan'ın Türkiye'nin İsveç'e onay vermesinin arkasında F-16'larla bir bağlantı olmadığını söylediğini hatırlattı. Outzen ise konuyla ilgili 'Her dedektif bilir, tesadüfler çok nadir yaşanır' dedi. Outzen ayrıca Biden yönetiminin son 2 haftadır Kongre'ye F-16'lar konusunda yaptığı baskıdan da bahsetti.

Uzun süredir Türkiye'ye F-16 satışına karşı çıkan ABD'li milletvekilleri, zirve yaklaştıkça yoğunlaşan çabalarla son iki haftadır Biden yönetiminin itirazlarını kaldırması için baskı altına girdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD basınında geniş yankı uyandırdı! Çarpıcı analiz yayınlandı: Yeni jetler lütfen - Resim : 1

İmtiyazlar arasında Türkiye'ye 40 yeni Amerikan F-16 savaş uçağı satışı da yer aldı. Söz konusu haberde "Yeni jetler lütfen" ibaresi de yer aldı.

Türk akademisyen Emre Uslu, Batı ülkelerinin Ankara'ya 2019'dan itibaren uygulanan bir dizi savunma ve havacılık yaptırımlarını kaldırmaya hazırlandığını söyledi. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD basınında geniş yankı uyandırdı! Çarpıcı analiz yayınlandı: Yeni jetler lütfen - Resim : 2