Erdoğan'dan 50+1 açıklaması: Karar mercii TBMM'dir, yeni karar verir mi göreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Cumhurbaşkanı seçilebilmek için gerekli olan yüzde 50+1 formülüyle ilgili olarak "Karar mercii TBMM'dir, yeni karar verir mi göreceğiz" dedi.

Erdoğan'dan 50+1 açıklaması: Karar mercii TBMM'dir, yeni karar verir mi göreceğiz

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısının çıkışında gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Yüzde 50+1 tartışmalarına değinen Erdoğan, "Bunların hepsi yalan dolan. Bu konularla ilgili karar merci parlamento" dedi. 

 Erdoğan, "Parlamento o konuda da bir değişikliğe giderse parlamento değişikliğe gider. Adım ona göre atılır. Parlamento daha önce anayasa ile ilgili konularda bir karar verdi" diye konuştu.

Karamollaoğlu'nun açıklaması polemik yarattı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nun geçen hafta görüştüğü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın görüşme sırasında "50+1’in mahsurlu olduğunu anladık" dediğini aktarmasının ardından siyasette başlayan "yüzde 50+1" tartışması sürüyor.

Cemil Çiçek'in 50+1 açıklaması dikkat çekti

Eski Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı ve Cumhurbaşkanlığı Yüksek İstişare Kurulu (YİK) üyesi Cemil Çiçek, yüzde 50+1 formülüyle ilgili olarak “Anayasa toplantısında 50 +1'in hem bugün hem de gelecekte önemli sıkıntılara sebebiyet vereceğini ve Türkiye'yi bir kaosa sürükleyeceğini söyledim yine söylüyorum. Bu sözlerim iktidar ya da muhalefet yanlısı değil. Söylediğim cümleler gayet açık. 50 + 1 ciddi problem çıkarıyor. Gelecekte de çıkaracak” demişti.

Bahçeli ne demişti?

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Genel Başkanı Devlet Bahçeli Cemil Çiçek'in sözlerine bugünkü grup toplantısında yanıt vererek "Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi milli bekanın güvencesi, milli birlik ve dayanışmanın sırrıdır. Bu sistemin meşruiyet sistemi yüzde 50+1'dir. Bu itibarla yüzde 50+1 oyla Cumhurbaşkanı seçilmesi çoğulcu demokrasinin dünyaya model olacak bir şeklidir" diyen Bahçeli "Cemil Çiçek'in sözlerinin tahrip gücü yüksektir. Sayın Cemil Çiçek sizin kafanızda, dilinizin altında sakladığınız bir oran var mıdır? Açıkla da bilelim, niyetini öğrenelim. Buradan nereye ulaşmaya, kimlere şirin gözükmeye çalışıyorsunuz?" ifadelerini kullanmıştı.