Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AB ülkelerine çağrı: Siz Türkiye’nin biz de İsveç’in önünü açalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Litvanya'ya hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda düzenlenen basın toplantısında açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "50 yılı aşkın zamandır Avrupa Birliği kapısında bekletilen Türkiye var. Türkiye'yi bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Türkiye'nin AB'de önünü açın. Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan AB ülkelerine çağrı: Siz Türkiye’nin biz de İsveç’in önünü açalım

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip ErdoğanNATO Zirvesi öncesi açıklamalarda bulundu. Erdoğan, Türkiye'nin NATO'nun açık kapı politikasını hep desteklemiş bir ülke olduğunu dile getirdi.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

Ukrayna başta olmak üzere ortakları desteklemek üzere Madrid Zirvesi'nde aldığımız kararları gözden geçireceğiz. NATO Ukrayna konseyinin ilk toplantısını da tertipleyeceğiz.

NATO Zirvesi'nde önemli kararlara imza atacağız. Bazı müttefiklerin ülkemizi uyguladıkları kısıtlamalar bizi sınırlandırıyor. Müttefiklere bu yanlıştan dönme çağrımızı yenileyeceğim. 

İsveç konusunda süreç devam ediyor. Ben de bu akşam Genel Sekreter ve İsveç Başbakanı ile bir toplantı gerçekleştireceğim. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi üçlü mutabakatın yerine getirilmesine bağlı.

"ÇAĞRIMIZI YENİLEYECEĞİZ"

Zirvede, Türkiye'ye yönelik yaptırım ve kısıtlama uygulayan müttefiklere bu yanlıştan süratle dönmeleri çağrımızı tekrarlayacağım.

Türkiye NATO'nun açık kapı politikasını hep desteklemiş bir ülkedir. İsveç'in NATO'ya üyelik sürecinin ilerleyebilmesi üçlü mutabakatın yerine getirilmesine bağlıdır.

"AVRUPA BİRLİĞİ KAPISINI AÇIN, İSVEÇ NATO'YA GİRSİN"

50 yılı aşkın zamandır AB kapısında bekletilen Türkiye var. Türkiye'yi bekleten bu ülkelere buradan sesleniyorum. Türkiye'nin AB'de önünü açın. Finlandiya'nın önünü nasıl açtıysak İsveç'in de önünü açalım. Biz Türkiye'yiz. Zirve marjında yapacağım görüşmelerde bunları da ifade edeceğim.

Sayın Putin'le önümüzdeki ay bir ziyaret bekliyoruz. Yüz yüze yapacağımız görüşmelerde bu konuyu ele alacağız. Sayın Putin'den başka bir şey beklemiyorum. Aynı duruşu sergileyecektir.

Nihai karar TBMM'dir. TBMM bu kararı vermedikten sonra burada bir adım atmak mümkün değil. TBMM'den geçmedikten sonra ben dedim oldu diyemeyiz.

İSVEÇ'E NATO VİZESİ VERİLECEK Mİ?

TBMM'den geçmedikten sonra ben dedim oldu diyemeyiz.

F-16 KONUSU

Sayın Biden, 'Ben elimden gelen bütün imkanı seferber ediyorum' diyor. Teröre karşı bizim sert bir duruşumuz var. F-16 konusunda iki ülke olarak burada atacağımız adımlarla tüm NATO düşmanlarına karşı güçlü olacağız. F-35 için yaptığımız ödeme var. Ödemelerimizin karşılığını alamadık. Bunun İsveç'le ilişkili hale getirilmesi bizi üzmektedir.