Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Nato zirvesi için gittiği Brüksel'de peş peşe kritik görüşmeler gerçekleştirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan peş peşe kritik görüşmeler

Cumhurbaşkanı ErdoğanNATO Olağanüstü Liderler Zirvesi marjında Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İtalya Başbakanı Mario Draghi, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev, Estonya Başbakanı Kaja Kallas ve İngiltere Başkanı Boris Johnson ile görüştü. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında, Brüksel'deki ikili temaslarına devam ediyor.

İlk görüşme Macron ile

NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya gelen iki liderin NATO Karargahı'nda basına kapalı gerçekleşen görüşmesi 50 dakika sürdü.

Yapılan görüşmeye ilişkin Fransa'dan açıklama yapıldı.

Elysee Sarayından yapılan yazılı açıklamada, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında bir araya gelen Macron ve Erdoğan'ın Rusya-Ukrayna savaşı devam ederken iki müttefik arasındaki yakın iş birliğinin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldığı belirtildi.

İki liderin, Ukrayna'da ve özellikle Mariupol kentinde kötüleşen insani durumu ele aldığı ve acil şekilde ateşkes sağlanması için tüm diplomatik yolları kullanmaya devam edeceklerini dile getirdiği aktarılan açıklamada, "Ateşkes uygulanmaya başladığında Fransa ve Türkiye, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakere sürecine destek verme konusunda hazır bulunacak." denildi.

Açıklamada, Macron ve Erdoğan'ın Güney Kafkasya'daki durumu da görüştüğü aktarıldı.

"İkili, Ukrayna'daki savaşın bölgeye olası istikrarsızlaştırıcı etkilerini önlemek istiyor." ifadesi kullanılan açıklamada, Macron'un Fransa'nın Minsk Grubu kapsamında Azerbaycan ile Ermenistan arasındaki krize kalıcı siyasi çözüm bulunması konusunda kararlı olduğunu söylediği belirtildi.

Açıklamada, Macron'un Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesi konusunda verilen çabalardan duyduğu memnuniyeti dile getirdiği kaydedildi.

Tüm liderlerin alana gelmesi ile NATO Aile Fotoğrafı çekildi.

Öğle saatlerinde İtalya görüşmesi

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında İtalya Başbakanı Draghi ile de öğle saatlerinde bir araya geldi.

Görüşmeye iki ülkenin temsil heyeti de eşlik etti.

Estonya başbakanı ile toplantı 40 dakika

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Estonya Başbakanı Kaja Kallas'ı kabul etti.

Erdoğan ve Kallas'ın NATO Olağanüstü Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi kapsamında NATO Karargahı'ndaki basına kapalı görüşmesi 40 dakika sürdü.

Boris Johnson ile basına kapalı görüşme

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İngiltere Başbakanı Boris Johnson'ı kabul etti. Erdoğan ve Johnson'ın, NATO Karargahı'ndaki görüşmesi basına kapalı gerçekleşiyor.

Kabulde Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da hazır bulundu.